Horváth Ágnes: megmarad az OEP

2007.04.18. 22:19
Az SZDSZ elképzelése szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megmarad, de szerepet kapnak az egészségügyben a magánbiztosítók is, mondta Az estében Horváth Ágnes, akit az SZDSZ egészségügyi miniszternek jelölt.

Szeptemberre készül el a törvényjavaslat az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról, olyan javaslat kell, amely a koalíciós partner számára is elfogadható, mondta az MTV Az este című műsorában Horváth Ágnes.

Az egészségügyminiszter-jelölt szerint olyan javaslat készül, amely szerint ha nem is teljesen a jelenlegi formájában, de megmaradhat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), emellett azonban a magánbiztosítók is szerepet kapnak az egészségügyben.

A beteg választhat, hogy továbbra is az OEP-nél marad biztosítottként vagy választ magának egy versengő biztosítót, közölte. Erről jelenleg is zajlanak az egyeztetések a koalíciós partnerrel.

Horváth Ágnes szerint az egészségügyi reform egy szakaszának mérföldkövéhez érkezett az ország, most a stabilizáció lesz a legfontosabb. Arra a kérdésre, hogy ez jelentheti-e például az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszüntetetésének visszavonását, Horváth Ágnes úgy válaszolt: a stabilizáció a már beállt állapotok rögzítését jelenti.

Horváth Ágnes arról egyelőre nem tudott nyilatkozni, ki lesz az államtitkára a minisztériumban. Mint mondta: szerda délután tudta meg, hogy ő lesz a miniszterjelölt, így el kell gondolkoznia arról, ki kérjen fel a feladatra.