Óriási vesekövet operáltak ki egy kisfiúból Kiskunhalason

2008.03.10. 11:39
A kiskunhalasi Semmelweis-kórházban sikerült eltávolítani egy négyéves kisfiú hatalmasra duzzadt vesekövét. A beavatkozást egyik budapesti kórházban sem vállalták. A kiskunhalasi kórházat a Hospinvest Zrt. működteti, amelynek pályázata Egerben éles lakossági tiltakozást váltott ki.

A kiskunhalasi Semmelweis-kórház vezető szakorvosa sikeresen eltávolította egy budapesti gyermekklinika betegének fél év alatt hatalmasra duzzadt vesekövét. A ritka beavatkozás után a kisfiú már el is hagyhatta a kiskunhalasi intézményt, közölte a Hospinvest Zrt. által működtett kórház.

A budapesti gyermekklinikáról március elején szállították a Semmelweis-kórházba a négyéves kisfiút. A gyermeknek szokatlanul nagy méretű veseköve okozott panaszokat, és hosszabb ideig tartó vizsgálat, előzetes kezelések után került a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházba. Az orvosok szerint már a gyermek veséje is veszélyben volt, ám egyetlen budapesti intézményben sem vállalták a kényes beavatkozást.

Az eljáráshoz különlegesen vékony endoszkópra volt szükség, amivel a 10x7 milliméteres, ultrahanggal szétzúzott követ eltávolították. A műtét egy órát vett igénybe, a kisfiú már másnap, szüleivel együtt elhagyhatta a kórházat.

A műtétet az országszerte és nemzetközileg is elismert Holman Endre urológus osztályvezető főorvos végezte. A főorvos Jemenben szerzett rutint a speciális eszközöket is igénylő beavatkozáshoz. Mint elmondta: Jemenben az étrend miatt már nagyon fiatal korban kialakul vesekő, így korábban ott végzett hasonló műtétet.

A kórházat 2004 óta a Hospinvest Zrt. működteti. A cég szerint a sikeres beavatkozás a halasi intézmény fejlett kórházi technológiájának is köszönhető. A Hospinvest Zrt. legutóbb az egri Markhot Ferenc Kórház vagyonkezelésére és működtetésére kiirt pályázatot nyerte el. A Heves megyei önkormányzat döntése ellen élesen tiltakozott az egriek egy csoportja, a kórház dolgozói pedig munkabeszüntetést helyeztek kilátásba.