A Fidesz szerint Havas vagy provokál, vagy tudatlan

2005.04.08. 17:36
A Fidesz kulturális tagozatának médiaszekciója szerint Havas Henrik vagy tudatlan, vagy tudatosan provokál. A pártszervezet az ORTT-hez fordult, mert a Tv2 Mokka című műsorának vezetője március 31-én reggel beolvasta Paizs Miklós dalszövegét, amiért korábban Fiala Jánost a Budapest Rádiónál már megbüntette a médiatestület. A Tv2 szerint Havas nem provokált, csak nagy vonalakban ismertette Fiala megbüntetésének körülményeit.

Sickratman, azaz Paizs Miklós "Balra át - mi a szar ezen a magyar ugaron" című szövegéből olvasott be néhány sort az elmúlt napokban Havas Henrik a Mokkában. A Fidesz azonnal az ORTT-hez fordult, miután tavaly októberben a Budapest Rádióra négymillió forintos büntetést szabtak ki ugyanennek az alkotásnak az ismertetéséért.

Nem megfelelő elhatárolódás

A Fidesz kulturális tagozatának médiaszekciója pénteken közleményben jelentette be, hogy az Országos Rádió és Televízió Testülethez fordul, mert a Tv2 március 31-i reggeli műsorában Havas Henrik is részleteket olvasott fel a versből. A Mokka vendége Fiala János volt, akit az ORTT panaszbizottsága korábban éppen ennek a versnek adásban való felolvasásáért "ítélt el", megállapítva, hogy "a Budapest Rádió műsorvezetője nem megfelelően határolódott el a dalszöveg tartalmától. Havas éppen erről a büntetési ügyről akart beszélgetni Fialával.

Nem tartja magára kötlezőnek

A Fidesz szerint Havas Henrik "vagy tudatlan, vagy tudatosan provokál", "vagy nem ismeri, vagy nem tartja magára nézve kötelező érvényűnek" a médiatörvényt, hiszen Fiala János, aki "már megtanulta a médiatörvényt", hiába figyelmeztette őt. A párt médiaszekciója beadványában azt kéri: "a médiahatóság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja meg, hogy a reggeli televíziós műsor megsértett-e emberi (személyiségi) jogokat, alkalmas volt-e gyűlöletkeltésre, ezáltal megvalósítva a médiatörvény egyik sarkalatos alapelvének sérelmét".

Nem is szó szerint

A nézők tájékoztatásához elengedhetetlen volt, hogy Havas Henrik felolvassa Paizs Miklós Balra át! - Mi a szar ezen a magyar ugaron? című dalának néhány sorát, hiszen csak így tudta a beszélgetés témáját bemutatni, mondta el Lóránt Gergely, a Tv2 marketing és PR-vezetője. Lovas szerint a Mokka műsorvezetője csak néhány verssort idézett, ráadásul gyakran nem is szó szerint. A Tv2-s vezető leszögezte, hogy Havas célja a Fidesz feltételezésével szemben nem a provokálás, hanem a tájékoztatás volt.