Két értékelés, két ország

2006.01.30. 16:23
Ha valaki Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor évértékeléseiből akar tájékozódni arról, hogy milyen országban él, akkor nincs könnyű helyzetben. A miniszterelnök és a Fidesz elnöke mintha két másik köztársaságról beszélt volna egy nap különbséggel a parlamentben, illetve a Syma-csarnokban. A különbségeket táblázatban foglaltuk össze.
Orbán ViktorGyurcsány Ferenc
Időpont 2006. január 29., vasárnap, 14 óra 20 perc 2006. január 30., hétfő, 13 óra 15 perc
Helyszín A Syma-csarnokban, négyezer híve előtt szónokolt. A beszédet az országjáró körútjáról készült kisfilm vezette be, az előadás megtartására Martonyi János, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke kérte fel. A nézőtéren megjelent Mádl Ferenc volt államfő. A parlamentben beszélt a koalíciós és az ellenzéki képviselők előtt. A hallgatóságban megjelent Sólyom László köztársasági elnök.
Meghívottak Nagy kockákon ültek a színpadon. Egy szentesi középiskolás lány szerint osztálytárai egy része úgy érzi, hogy csak külföldön talál boldogulást, az itthon maradott ismerősei fele nem talál munkát. Egy roma fiatalember azért aggódott, hogy egy állítólagos SZDSZ-es terv szerint a cigánygyerekeket kiemelik a családból és magas a gázszámla. Egy nagymama a családok mellett szólalt fel és a droghasználat terjedését kárhoztatta. Az ülésterem karzatán ültek. Egy sikeres főorvos, egy hajléktalanokat befogadó falu polgármestere, egy kétszáz embert alkalmazó középvállalkozó, akit a General Electric is kitüntetett, egy tiszadobi gyümölcskertész, két pedagógus, akik nehézsorsú gyerekekkel foglalkoznak. A meghívottak itt - már csak a parlament szabályai miatt is - nem szóltak hozzá, a felszólalás után a miniszterelnökkel kávézhattak.
A 2002 és 2006 közötti MSZP-SZDSZ kormányról általánosságban Az országot egy gyerekhez hasonlította, akit évről évre lemérnek az ajtófélfához állítva. A gyerek most nagyobbnak tűnik az ajtófélfánál, de csak azért, mert összement a ház. A jövedelmek korábban soha nem látott módon növekedtek. Beindították a száz lépés programot, harminc településnevet sorolt fel, ahol épül valami, jelentősen növekszik az autópálya-hálózat hossza.
Az 1998 és 2002 közötti Fidesz-MDF-FKGP kormányzásról általánosságban Emlékeztetett a kormányfőként elért eredményekre, például a párkányi hídra, a Budapest Sportarénára, a Nemzeti Színházra, a gyermekek utáni adókedvezményre. Visszatérően összevetette az Orbán vezette kormány teljesítményét a sajátjával. Szerinte csökkent az adó, nőtt a fizetés és a családtámogatás összege. A tehetősebbeket és nem a rászorulókat támogatták.
A Fideszről A párt az elmúlt négy év eseményeiből - európai parlamenti- és köztársaságielnök-választás, nemzeti konzultáció. A négy év éretté tette a pártot, már nem annyira fiatalok, hogy mindig igazuk legyen. Nincs út a "polgári szocializmus fából vaskarika rendszerébe", a radikalizmus helyett nyugalomra van szükség.
A munkanélküliségről Hétszázezer embernek nincs biztos munkája, elvált egymástól a jólét és a munka. Becsületes munkából nem lehet megélni. Az elmúlt négy évben ugyan 280 ezer munkahely megszűnt, de így is hetvenhatezerrel több munkahely van, mint az Orbán-kormány utolsó évében.
A mezőgazdaságról Magyarország nem nyertese az EU-csatlakozásnak, a gazdáknak a szlovákokkal és a lengyelekkel is versenyezniük kell. A mezőgazdaság reménytelen helyzetben van. Megduplázták a gazdák támogatását, beindították a földért életjáradék programot.
Ígéretek Adókedvezmény a gépkocsival munkába járóknak, a családi pótlék iskoláztatáshoz kötése, a büntető törvénykönyv szigorítása, a legrászorultabbaknak ingyengyógyszer, saját otthon mindenkinek. Az állam szerkezetének és az egészségügynek az átfogó reformja, munkabér-biztosítási rendszer bevezetése, a magyar vállalkozások bankjának megalapítása.
Adó- és járulékterhek A társadalombiztosítás járulékot 19 százalékra csökkentené. A radikális adó- és járulékcsökkentés nem eszköz, csak növeli a kockázatokat.
Egészségügy Pécsen egy olyan kezdőorvossal találkozott, aki nettó nyolcvanezer forintot keres. Különösen büszke arra, hogy az oktatás mellett az egészségügyben is rendezték a fizetéseket.
Otthonteremtés Mindenkinek saját otthont akar. A most nagy számban épülő kislakások nem alkalmasak a családalapításra. Az eredmények között említette a Fészekrakó programot.
Szolidaritás Elfeledkeztünk a szolidaritásról, ami a magyarokra korábban mindig jellemző volt. Rögtön beszéde elején "befogadó és szolidáris nemzetről beszélt.
A választások tétje Magyar szolidaritás vagy közönyös vadkapitalizmus Radikalizmus vagy nyugalom, előremegyünk vagy hátrafelé.