Bontsák le az IKEA-t!

2002.11.21. 08:40
Az Örs vezér téri IKEA bővítése ellen tiltakozók beperelték az áruházláncot és az 1998 és 2002 között működő zuglói önkormányzatot, mert otthonaik elértéktelenednek az állandó zaj, por és a falakban keletkezett repedések miatt. Az áruházlánc csak akkor fizet, ha valóban kárt okozott, vizsgálatuk eredménye egy hónap múlva várható.
Semmi sem utal forradalmi hangulatra az Örs vezér tere 11-20. számú szalagház előtt. Az egyik lépcsőház faliújságján is csak egy háromoldalas tájékoztató olvasható az október 31-i gyűlésről, amelyen a svéd áruházlánc képviselői mellett a tiltakozó lakók küldötte és a 11-14-es számú társasház közös képviselője jelent meg.

Egy durranással kezdődött

Az itt felmerült kérdések pontos képet adnak a konfliktusról. A tervekben még parkosított tető szerepelt, a valóságban építettek egy csúf szellőzőt. Az áruszállító kamionok és a vásárlók személyautói a szalagház előtt fordulnak majd rá az épület alá süllyesztett parkolóra. Az áruház régi épületének szellőzőrendszere zajos, működését fütyülő hang kíséri, a fűtőrendszer gázzal üzemel. A korábbi ígéretekkel ellentétben éjszakai is dolgoztak. Végül: a kellemetlenségekért számíthatnak-e a lakók kártérítésre?

A tiltakozó lakók képviselői nem elégednének meg ennyivel, ők teljes bontást akarnak, vagyis állítsák vissza az eredeti állapotot, amikor a bútoráruház új épülete helyén még parkoló volt. Az egész egy durranással kezdődött. Az egyik lakó loggiáján nagy csattanással szétrepedt az üveg. Más is tapasztalt hasonlókat, sőt, volt, ahol a fal is megrepedt.

Előbb-utóbb megjelentek volna

Az Index megkereste az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.-nak (ÉMI) azt, az egyébként neve elhallgatását kérő munkatársát, aki a zuglói önkormányzat megbízásából a ház állapotát megvizsgálta. A jelentés annyit állapított meg, hogy a falakon és az üvegeken valóban vannak vékony repedések, ezek azonban minden elemekből összerakott házon előfordulnak. "Az építkezés miatt megnövekedett forgalom vagy a légkalapács használata felgyorsíthatta ezt a folyamatot, a repedések azonban előbb-utóbb megjelentek volna" - mondta az ÉMI munkatársa, aki kétli, hogy ez elegendő ok lenne a kártérítésre.

IKEA mellett panel eladó

Az Örs vezér téri sorházban egy 68 négyzetméteres lakás 12 millió forintba került az IKEA bővítése előtt - legalábbis az egyik tiltakozó lakó, Náray Gábor szerint, aki elmondta. hogy most ugyanezt a lakást 9-9,5 millió forintért lehet eladni. Az Index által megkérdezett ingatlanpiaci szakújságíró szerint jelenség nem egyedülálló. A szegedi Tesco áruház építése például folyamatos lakossági tiltakozás mellett zajlott. A beruházás befejezésével a protestálók elhallgattak, mert a bevásárlóközpont közelsége megnövelte a környékbeli lakások értékét. Ma már a hirdetések is így hangzanak: Tesco mellett panel eladó.

Az 1998 és 2002 között működő képviselő-testület nem kérdezte meg a lakókat, mielőtt az IKEA-nak megadta az engedélyt a bővítésre egy, már amúgy is zsúfolt téren. A nagy forgalom azonban ugyancsak nem elegendő ok a bontásra. Kónya Károly, a Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója a Zugló TV-ben elmondta, hogy az áruházat felszerelhetik zajvédő burkolattal, amely tompítja a szalagházra visszaverődő a motorzúgást.

Egy kis politika

Az MSZP és az SZDSZ képviselői az előző ciklusban áldásukat adták a bővítésre, a jobboldal felkarolta a lakók kérését. A választás után maradt a szocialista-liberális abszolút többség, a polgármesteri címet viszont nagy meglepetésre a fideszes Rátonyi Gábor szerezte meg. A már említett tévéműsorban Rozgonyi Zoltán alpolgármester azt mondta a lakóknak: "A lebontásban reménykedni sajnos nem nagyon lehet." Az Index úgy tudja, hogy Rátonyi és az IKEA képviselői pénteken ülnek tárgyalóasztalhoz.

Egyelőre a tetőn lévő csúf szellőző az, amibe igazán bele lehet kötni. Az eredeti tervekben ez nem szerepelt ugyan, de e nélkül nem lehetne teljesíteni a környezetvédelmi előírásokat.

Az IKEA nem akar visszabontani

A tiltakozó lakók a múlt héten beperelték a svéd tulajdonú áruházláncot, mert szerintük az építkezésnél figyelmen kívül hagyták alkotmányos és állampolgári jogaikat. Keresetet nyújtottak be az 1998 és 2002 közti önkormányzat ellen is, mert asszisztált a jogsértéshez.

"Érvényes építési engedélyünk van, így nem kívánjuk visszabontani az épületet" - nyilatkozta az Indexnek Marsó Gabriella, az IKEA marketingmenedzsere, aki elmondta, hogy a szalagházon keletkezett esetleges károkat a cég kivizsgáltatja, eredmény nagyjából egy hónap múlva várható. Az ÉMI felmérése nem perdöntő, mert mélyrehatóbb és drágább felmérés tudja csak kideríteni a repedések okait. Marsó szerint peren kívüli megegyezés nem lehetséges, az IKEA csak akkor fizet, ha valóban kárt okozott.

Gesztusként parkosít

A szalagházban egyébként több százan laknak, a tiltakozásokban viszont alig két tucat lakás vesz részt. Egyesek szerint egy kis csoport küzdelméről van szó, akik saját házuk közös képviselőivel sem tartják a kapcsolatot, és akciójukat - még a választások előtt - felkarolta a politika. A faliújságra függesztett tájékoztatón a közös képviselő azt írja a már említett gyűlésen elhangzottakról, hogy az IKEA - gesztusként - parkosítja a szalagház előtti területet.

A protestálók képviselője erről a megbeszélésről idő előtt távozott. Akcióikat látványosabb eszközökkel folytatják. Szombaton jelképesen eltemetik az egészséget, alkotmányos és állampolgári jogaikat, de elültetnek egy fát, hogy jelezzék: bíznak a jövőben. Kedden - mások mellett - Demszky Gábort, Gy. Németh Erzsébetet és Rátonyi Gábort várják az egyik lakásban, reggeli kávézásra.