Keller a legfőbb ügyészhez fordul országimázs-ügyben

2001.08.03. 14:54
Akár egy év szabadságvesztésre vagy közérdekű munkára is ítélhetik a szocialisták szerint az Országimázs Központ vezetőjét közérdekű adatok eltitkolása miatt. Tóth István Zoltán ugyanis immár április óta nem hajlandó nyilvánosságra hozni annak a bírálóbizottságnak a névsorát, amely győztesnek mondta ki a Happy End Kft-t az imázsközpont 4,2 milliárdos pályázatán. Tóth István Zoltán felelősségét tisztázandó Keller László MSZP-s képviselő most Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult.
Az év elején a Fidesz választási kampányát is végző Happy End Kft nyerte el a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központjának 4,2 milliárd forintos pályázatát. Mivel a pályázat kiírása és elbírálása körül több momentum tisztázatlan volt, a Magyar Hírlap április elején azzal a kérdéssel fordult Tóth István Zoltánhoz, az OK vezetőjéhez, hogy tájékoztassa őket arról: név szerint kik bírálták el a szakmai körökben általánosságban csak fércmunkának titulált pályázatot.

Hónapok óta titokban a névsor

Az OK-t vezető Tóth István Zoltán nem válaszolt a lap kérdéseire, és az akkori adatvédelmi biztos állásfoglalását kérte az ügyben. Majtényi László ezután két alkalommal is kijelentette, hogy az adatvédelmi törvény szerint a közbeszerzési bírálóbizottságokban résztvevő tagok neve és beosztása nyilvános adatnak számít. Tóth István Zoltán azonban azóta sem, immáron 115 napja nem válaszolt a lap kérdésére, holott a vonatkozó törvény 15 napban határozza meg a válaszadási kötelezettséget.

Akár egy év szabadságvesztéssel is büntethető az OK vezetője?

Az MSZP nevében Keller László képviselő most Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult kérdéseivel, szerinte ugyanis Tóth István Zoltán nem csupán tájékoztatási kötelezettségét megszegve követett el törvénysértést, hanem közérdekű adatok eltitkolásáért is felelősségre vonható. A Büntető Törvénykönyv szerint egy év szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntethető az az adatkezelő vagy adatfeldolgozó, aki közérdekű adatot eltitkol vagy meghamisít.

Polt Pétertől Keller László azt szeretné megtudni, vajon egyetért-e a legfőbb ügyész azzal, hogy a BTK vonatkozó rendelkezései szerint Tóth István Zoltán büntethető. Emellett arra keresi a választ, hogy milyen büntetésre számíthat az OK vezetője a közérdekű adatok eltitkolása miatt, illetve "miért állhat a törvény felett" az OK mint kormányhivatal.

Próbáltuk megtudni, mi a véleménye minderről Tóth István Zoltánnak, ám az OK sajtófőnökétől, Kertész Viktóriától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a központ munkatársainak munkaideje két órakor lejár, így kérdéseinkre legfeljebb hétfőn kaphatunk választ.