Ügyészségi eljárás az imázsfőnök ellen?

2001.08.16. 18:50
Az V. kerületi ügyészség vizsgálja, hogy Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője elkövette-e a közérdekű adatok eltitkolását azzal, hogy nem közölte, kik bírálták el a Happy End Kft. 4,2 milliárdos országimázs pályázatát. A Btk. szerint vétségnek minősülő cselekményért akár egy éves szabadságvesztés, vagy közérdekű munka is kiszabható. Az eljárás azért indult, mert Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Keller László írásbeli választ igénylő kérdését, amely a kormánytisztviselő esetleges büntetését firtatta.
Április óta titok, ki bírálta el a Fidesz választási kampányában is közreműködő Happy End Kft. 4,2 milliárdos országimázs-pályázatát. Miután az Országimázs Központ (OK) vezetője nem volt hajlandó válaszolni kérdéseire, a Magyar Hírlap az akkor még hivatalban lévő adatvédelmi biztoshoz fordult, azt kérdezve: a bíráló bizottság tagjainak névsora közérdekű adatnak minősül-e. Majtényi László válaszában úgy foglalt állást: miután közpénzek felhasználását bízták a Happy End Kft-re, közölni kell a bírálók nevét.

Tóth István Zoltán nem kivánt reagálni megkeresésünkre
Az imázsközpont minden döntnök nevét felviszi az internetre

Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője a lista közlése helyett levélben azt kérdezte Majtényitól, állásfoglalása azt jelenti-e, hogy minden közbeszerzési eljárás döntnökeinek neve közérdekű adat. Az ombudsman igenlő válaszára a kancellária azt ígérte: visszamenőlegesen '96-ig közölni fogják az összes döntnök nevét. A kancellária honlapján el is kezdték közölni az adatokat, de csak a gépjármű beszerzéseket, illetve a benzin kártyával kapcsolatos eljárások elbírálóit töltötték eddig fel.

Feljelentés lett az írásbeli kérdésből

Keller László szocialista képviselő ilyen előzmények alapján kérdéseket intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez. Azt kívánta kideríteni: Polt egyetért-e azzal, hogy Tóth István Zoltán, az adatok visszatartásával elköveti a Btk. által vétségnek minősített cselekményt, vagyis a közérdekű adatok eltitkolását.

Keller örül annak, hogy Polt Péter képviselőhöz méltó módon bánt kérdéseivel
A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Keller írásbeli választ igénylő kérdését, így amellett, hogy válaszolt a honatya kérdéseire, továbbította a dokumentumot az illetékes V.-XIII. kerületi ügyészséghez. Polt azzal indokolta lépését, hogy szerinte Keller kérdéseiből büntetőeljárás iránti igény állapítható meg. A legfőbb ügyész válaszában ismerteti, hogy a Btk. szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával, vagy pénzbüntetéssel sújtható, aki elköveti az adatok eltitkolását.

A szocialista politikus örül annak, hogy Polt Péter képviselőhöz méltó módon bánt kérdéseivel és ezúttal nem kellett bizonyítékokat prezentálnia az eljárás megindításához. Elgondolkodtatónak tartja ugyanakkor, hogy az FVM botránya esetén például nem volt ilyen gyors és határozott reagálású a Legfőbb Ügyészség.

Az MSZP helyettes frakcióvezetője egyelőre nem tervez újabb feljelentéseket, noha számos adattal adós még az imázsközpont. Példaként említette, hogy nem lehet tudni, minek alapján kap a Happy End Kft. 109 milliós fővállalkozói díjat az augusztus 20-ai ünnepség megszervezéséért, mikor sem a százmilliós összeget, sem pedig a fővállalkozói megbízást nem nyerte el közbeszerzési eljárás során. A politikus a további lépések előtt megvárja azt az Állami Számvevőszéki vizsgálatot, melyet a miniszterelnök utasítására sürgősséggel végeztek el a kancellária főosztályán.

Az Országimázs központ nem kívánt reagálni megkeresésünkre.