Büszke munkájára az Országimázs Központ volt vezetője

2002.11.21. 15:50
Az Országimázs Központ egykori vezetője büszke arra, hogy a MeH főosztályvezetőjeként dolgozhatott. Tóth István Zoltán az Indexnek adott exkluzív nyilatkozatában elmondta, hogy a rendőrség még nem hallgatta ki az imázsközponttal kapcsolatban indult eljárásokban. Tóth a Millenniumi Országjáró nyomdai költségeiről úgy nyilatkozott: az nem drága volt, hanem a piaci helyzetet figyelembe véve olcsó.
"Büszke vagyok arra, hogy az Országimázs Központban dolgozhattam, mert ez a szervezet rengeteg tett a magyar országkép javításáért" - nyilatkozta az Indexnek Tóth István Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal egykori főosztályvezetője, aki arra a felvetésünkre, hogy mit szól a rendőrségi eljárásokhoz megismételte, büszke volt munkahelyére, ahol nagyon sok tisztességes és tehetséges munkatárssal dolgozhatott. A hatósági eljárásokat nem kívánta kommentálni, és nem tartotta tisztének, hogy azok kimenetelével kapcsolatban találgatásokba bocsátkozzék.

Nem tudott a MERT2000-ről

Tóth István Zoltán
Tóth István Zoltán nem tudta, hogy a főosztályával szerződésben álló Happy End Kft. nem közvetlenül intézte a Millenniumi Országjáró kinyomtatását a Szikra Lapnyomdával, hanem közbeiktatta a MERT 2000 Rt.-t . (Mint arról az Index is beszámolt, a MERT 2000 vezérigazgatóját azért helyezték nemrég előzetes letartóztatásba, mert összesen csaknem egymilliárd forinttal többet számláztak le, mint amennyibe a nyomdai munkák ténylegesen kerültek a lap kinyomtatásával megbízott nyomdánál.) "De ez mit sem változtat azon a tényen - folytatta a volt főosztályvezető -, hogy a Millenniumi Országjáró előállítási költségeinek a felét tették ki a nyomdai feladatok, éppen úgy ahogy más, a piacon lévő napilapok esetében is."

Megtévesztették az imázsközpontot

Tóth az újságokból meglepődve értesült arról a gyanúsításról, hogy valakik - "ki tudja milyen okból" - megtévesztették az Országimázs Központot, hogy ki is nyomja a lapot valójában. "Tudniillik - hangoztatta Tóth - a megtévesztésnek igen különös módja az, hogy egy 3,8 millió példányban készülő, a háztartások túlnyomó többségébe eljutó országos programajánló és kulturális magazin impresszumában világosan és egyértelműen, kinyomtatva szerepel, hogy nyomja a Szikra Lapnyomda Rt."

A volt főosztályvezető a nyomdai költségekről úgy vélekedett, hogy ha a piaci árakat tekintjük, akkor a Millenniumi országjáró kinyomtatása nemhogy drága nem volt, hanem kifejezetten olcsónak tekinthető a példányonkénti 41 forint. Tóth István Zoltán érvelése szerint ugyanis, ha azt vesszük, hogy mennyi egy napilap ára, ami nem fedezi az újság előállítási költségeit, akkor a számonkénti 41 forint nem nevezhető soknak. Mindemellett - tette hozzá Tóth - folyamatosan végeztek felméréseket, amelyek egyöntetűen azt igazolták vissza, hogy az olvasók 78 százalékának tetszett a lap és ugyanennyien méltányosnak is tartották a 41 forintos előállítási költséget.

Nem kereste a rendőrség

Tóth István Zoltán elmondása szerint még nem kereste a rendőrség, így őt sem tanúként, sem más minőségben nem hallgatták ki az imázsügyekkel kapcsolatban. A volt főosztályvezető esetleges terveit firtató kérdésünkre azt válaszolta, hogy munkanélküli, és egyelőre nemrég született fia nevelésével van elfoglalva; még nem tudja, mikor és hol áll újra munkába.