Új influenzavírus tarol Európában

2008.01.02. 15:39
Influenzajárvány nincs, de sokan influenzások, mint ebben az időszakban szinte minden évben. Járványt okozhat Európában, hogy az influenzavírus egy új altípusa, a Salamon szigeteki vírus jelent meg. Ez nem veszélyesebb, mint a többi, de kevés emberben alakult ki védettség ellene.

Bár lázas, beteg, köhögő és tüsszögő ismerőseik száma, és a patikákban kígyózó sorok alapján sokan hajlamosak azt gondolni, hogy influenzajárvány van, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adatai szerint ez még nem mondható ki.

Országos influenzajárványról akkor beszélhetünk, ha 100 ezer lakosra 200 megbetegedés jut, tehát egy hét alatt 20 ezer új beteg keresi fel az orvost. A 2007-es év utolsó hetében csak 8 ezerrel emelkedett a megbetegedések száma, mondta az Index kérdésére Szolnoki István az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese.

Nem mennek orvoshoz

Azzal a szakemberek is tisztában vannak, hogy az influenzások száma az orvosnál megfordulóknál ténylegesen magasabb, gyakran a duplája. A felnőttek jelentős része azonban nem fordul orvoshoz, hanem betegen dolgozik, vagy otthon kezeli magát lázcsillapítókkal. Az influenza a szövődmények miatt elsősorban a gyermekeket és az időseket veszélyezteti, úgyhogy nekik ajánlatos orvoshoz fordulniuk.

Influenza és számos más vírus minden évben jellemző az októbertől májusig tartó időszakban. Ha országos járvány nincs is, helyi, megyei vagy regionális járványok előfordulnak most is.

Pandémia, tehát egy országot vagy földrészt érintő influenzajárvány akkor alakul ki, ha új vírus vagy altípus jelenik meg. Az elmúlt 3-4 évben a már ismert vírusok vagy azok altípusai jelentek meg, a mostani szezonban azonban egy új vírus elterjedésére lehet számítani, mondta Szolnoki István.

Vírus Melanéziából

Az Európában most kimutatott 121 influenza vírus közül 101 az úgynevezett Salamon-szigeteki A vírus volt, egész pontosan az A H1N1 Solomon Islands/3/2006 altípusba tartozott. (A vírusok nevüket általában az izolálás helyéről kapják. A Salamon-szigetek Melanéziában, Ausztrália és Pápua Új Guinea közelében fekszenek.)

Idén tehát várhatóan ez vírus dominál majd, emiatt a kisgyermekeken kívül a fiatal felnőtteknél és a középkorúaknál is nagyszámú megbetegedés várható. Az új vírustól azok is betegek lehetnek, akik korábban már voltak influenzásak, védettség ugyanis csak a korábbi vírusokkal szemben alakult ki a szervezetükben.

A Salamon-szigeteki vírus egyébként ugyanazokat a tüneteket okozza, mint a korábban ismertek: magas lázzal, fej- és izomfájdalommal és gyengeséggel jár.

Fogy a vakcina

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számított a vírus elterjedésére, ezért az idei szezonra készített influenza oltóanyagok egyik összetevője már a Salamon szigeteki vírus felhasználásával készült. Aki tehát 2007-ben oltatta be magát, az már védettséget élvez az új vírussal szemben.

Az idei szezonban térítésmentesen kérhető 1,3 millió vakcina háromnegyede már elfogyott, közölte a Független Hírügynökség. A Dunántúlon kérték többen, míg a keleti megyékben valamivel kevesebben. A 60 év felettiek, a krónikus betegek, a szociális otthonokban élők és az egészségügyi dolgozók kaphatnak az ingyenes oltásból.

A többieknek körülbelül 2300 forintot kell fizetniük, ebben benne van a vakcina ára és a beadás díja is. A szezon végéig várhatóan 200-300 ezren oltatják majd be magukat. Tavaly hozzávetőleg 100 ezren kérték a vakcinát.

A szomszédos országban is egyre több az influenzás beteg, Csehországban már járványról beszélnek, de ott még csak lokálisról. Spanyolországban már regionálisan jelent meg a járvány.