Jánosi: Deutsch saját kormányát is megpróbálta félrevezetni

2002.09.04. 12:12
A stadionrekonstrukciós programmal Deutsch Tamás a saját kormányát is félrevezette - állította szerdai tájékoztatóján Jánosi György, az ifjúsági tárca új vezetője. A minisztérium feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanújával, és vizsgálatot kezdeményezett az ISM korábbi gazdasági vezetői ellen.
Különösen jelentős összegre elkövetett hűtlen kezelés miatt tesz bűntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen az ifjúsági tárca új vezetése. A tárca vizsgálatot kezdeményez a minisztérium korábbi közigazgatási államtitkára ellen is, valamint fegyelmi eljárást indít a szabálytalan ügyletekben közreműködő gazdasági vezetők ellen.

Beléptetési biznisz

Jánosi György ifjúsági miniszter bejelentette, hogy a tárcánál befejezett vizsgálatok alapján a legnagyobb összegű törvénytelenséget a stadionrekonstrukciós program beléptetőrendszerekre vonatkozó részénél találták. A 2000-ben megkezdett, 38 stadiont érintő projektben eredetileg 1,2 milliárd forintot irányoztak elő a beléptetőrendszerekre. Az összeget később Deutsch Tamás 3,2 milliárdra módosította a rekonstrukcióra fennmaradó keret terhére. Az olcsóbb pályázatok ellenére végül egy közel 5 milliárdos ajánlatot fogadtak el, amelyből 4 milliárdot a közbeszerzési eljárás lefolytatása után ki is fizettek a szállítónak.

A volt miniszter a stadionfelújítási keretben keletkezett hiány miatt olyan konstrukcióval állt elő, amellyel Jánosi szerint félrevezette saját kormányát. A hiány bejelentése helyett Deutschék ugyanis 3 milliárdért visszavásárolták a rendszereket, majd 4 milliárdért ismét bérbe vették. Szakértők Orbán Viktort is figyelmeztették a programot fenyegető problémákra, ám a választások közelsége miatt a futballberuházásra érzékeny kormányfő már nem intézkedett.

Igéretek költségvetés nélkül

A GyISM jelenlegi vezetője szerint egyébként a vizsgálat nem a politikai preferenciák alapján hozott döntéseket kutatta, kizárólag a jogszabályok betartását vizsgálták: az előző vezetés 4 milliárd forintot kötött le fedezetlen és szabálytalan költésekkel.

A fedezetlen, a költségvetésben nem szereplő ígéretek között említették a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézetre "szánt" 600 millió forintot, a hódmezővásárhelyi uszodaépítés második 400 milliós kötelezettségvállalását, a Magyar Atlétikai Szövetségnek a választások után ígért 195 millió forintot és a minisztérium dolgozóinak a kormányváltás előtt kifizetett 104 milliós nem tervezett jutalomkeretet.

Az utóbbiról Jánosi elmondta, hogy olyanok is részesültek Deutsch Tamás búcsújutalmából, akik csupán szerződéses viszonyba voltak az ISM-mel. Volt olyan szerződés, amelynek alapján a megbízottnak a minisztérium helyesírási szótárát kellett elkészíteni.

Kifizetések közbeszerzés nélkül

Az új vezetés vizsgálata szerint - bár több esetben az átadott iratokból még szerződések is hiányoztak - minden, a feljelentésekben szereplő ügyben dokumentumokkal bizonyítható a szabálytalanság. A minisztérium nagy értékű beszerzéseknél is számos esetben megkerülte a közbeszerzési eljárást. A McCann Ericksson az ISM-től 213 milliós megrendelést kapott közbeszerzés nélkül, a Sportmarketing Kft.-n keresztül további 350 millió forintért vásárolhatott reklámfelületeket a cég. Nem kellett közbeszerzési eljáráson részt vennie Deutsch Péter, a miniszter öccse cégének sem, amely összesen mintegy 35 millió forintot kapott támogatási szerződés alapján. A kifizetési listákon nagyobb összeggel szerepel a Happy End, az Ezüsthajó és Bayer Zsolt cége is.

A BS-építkezést is átvilágítják

A tárca politikai államtitkára, Mesterházy Attila szerint az, hogy 18 milliárdról 45 milliárdra növekedett a Budapest Sportcsarnok építésének költsége, szintén "felveti a gyanút, hogy magyar érdekek is sérülhettek". A GyISM ezért felkéri az Állami Sámvevőszéket, hogy vizsgálja át a teljes beruházást. Jánosi György miniszter elmondta azt is, hogy a kormány a várhatóan 12-13 stadion építésére szűkülő rekonstrukciós program ellenére támogatja az EB megrendezésének tervét, és egyelőre várja az olimpiarendezéssel kapcsolatos hatástanulmányt, amelynek az új határidő szerint október 31-ig kell elkészülnie.

Deutsch: Jánosi vagy buta vagy hazudik

Egyetlen részletükben sem fedik a valóságot azok a törvénytelenségekről szóló állítások, amelyekkel a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) vezetői hírbe akarják hozni a tárca volt irányítóit - jelentette ki Deutsch Tamás szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A GYISM vezetői által közzé tett szabálytalanságok közül többet is butaságnak minősített Deutsch Tamás. - Ha ezt látják a papírokból, nem alkalmasak a minisztérium vezetésére. Ha nem ezt látják a papírokból, akkor hazudnak - fogalmazott a volt miniszter. Deutsch úgy vélekedett: a "nagy leleplezés" csupán azt a célt szolgálja, hogy elfedje a tárcánál folyó intenzív klientúraépítést, ürügyet szolgáltasson a már megtörtént és a tervezett személycserékre.