Jánosi nem várna 2005-ig a tisztújítással

2003.10.31. 13:15
Vegyes fogadtatásra talált az MSZP elnökségének azon múltheti kinyilatkoztatása, miszerint "zárni kell a párt sorait". A pártot és a kormányt gyakorta bíráló Jánosi György választmányi elnök szerint már a jövő évben indokoltak lennének a párton belüli változások.
Jánosi György nem is tudott arról az október 18-i találkozóról, amelyet Medgyessy Péter és Kovács László közös kezdeményezésére tartottak az MSZP "erős emberei". Ezen a megbeszélésen a kormányfőn kívül kizárólag az MSZP-s kormánytagok valamint Lendvai Ildikó frakcióvezető vettek részt. A párt elnök-helyettese és az Országgyűlés elnöke, Szili Katalin a találkozó idején külföldön tartózkodott.

Zárni kell a sorokat

A találkozón mindenki egyetértett abban, hogy zárni kell a sorokat, egységes magatartásra és megnyilatkozásokra van szükség a jövő évi EP választások megnyeréséhez. A Népszabadság beszámolt arról, hogy a megbeszélésen - a miniszterelnök kérésére - a kormányzásról nem esett szó, és a költségvetés sem merült fel témaként.

A lap - Kovács László által később cáfolt - információi szerint a szocialista párt a legközelebbi tisztújító kongresszusig - várhatóan 2005-ig - nem foglalkozik személyi kérdésekkel, s akkor egy "csomagban" tárgyal majd arról, ki legyen az MSZP elnöke, miniszterelnök- és köztársaságielnök-jelöltje.

"Nincs erős vezetője a pártnak"

Jánosi és néhány megyei vezető szerint ugyanakkor az elnökség erősödése érdekében már hamarabb "ráférne" a pártra a tisztújítás. Főleg az északi és a keleti megyék elnökeinek egy markáns csoportja véli úgy, hogy nincs erős vezetője a pártnak. Információink szerint nem bíznak abban, hogy Kovács "kihúzhatja" 2005-ig.

Többek szerint a pártelnök esetleg a köztársasági elnöki székért cserélné el a pártelnöki széket. "Nem kell túl nagy fantázia ahhoz, hogy lássuk: egy 2004 végén tartott tisztújítás és a 2005-ös köztársasági elnöki jelölés közben eltelt nyolc hónap alatt Kovács elveszítheti befolyását" - fogalmazott neve elhallgatását kérő informátorunk. Ezért válhat Kovács számára fontossá a 2005-ös tisztújítás.

Nem jó fogadtatás

A tisztújításra az elnökség tesz javaslatot, amit a választmánynak kell jóváhagynia. Ugyanakkor a párt megyei vezetői és a párttagok is magyarázatot várnak a párt nyári mélyrepülésére, "frusztrációjukat" nem oldották fel, ezért az elnökségtől kapott "választ" ellentmondásosan fogadták. A párt második sorában lévők szerint az elnökség mostani "kiegyezése" rendben is lenne, mert "jó a béke, és jó a kiegyezés, de így lezsírozva" nem működik. (Boldvai László, a párt Nógrád megyei elnöke megkeresésünkre kifejtette: már azt sem hiszi el, hogy ilyen találkozó egyáltalán lett volna.)

Medgyessy a párt érdekcsoportjaival egyezkedik

A miniszterelnök eközben szeptember közepe óta rendszeresen találkozik a párt különféle érdekcsoportjaival, amire elsősorban a költségvetés közelgő végszavazása miatt van szükség. Emellett a kormányban úgy érzékelik, "elfogyott a kormányzás első évének lendülete", és ezektől a csoportoktól is várja az ötleteket, "hogyan lehetne a lendületet újraindítani".