Budapest egészére kiterjedhetnek a fosztogatások

2006.09.20. 18:16
Petrétei József rendészeti miniszter a parlament bizottságainak készített kétoldalas jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az erőszakos cselekmények még napokig eltarthatnak, és a "garázda csoportok a tüntetők életét, vagyonát veszélyeztethetik". A miniszteri jelentés szerint nóvum, hogy a futballhuligánok a politikai rendezvényeken tapasztalt atrocitások meghatározó részesei lettek.

Az elmúlt napokban 66 személyt állítottak elő a rendőrök, olvasható Petrétei József rendészeti miniszter jelentésében, amelyet a parlament bizottságainak valamint a köztársasági elnökének írt. A rendőrök közül eddig 134-en sérültek meg.

A jelentés kitér arra, hogy a tüntetésekre ezres létszámú szélsőséges nézeteket valló csoportok rátelepültek. Új jelenség, hogy a "társadalomban kevésbé szocializálódott futballhuligánok is a politikai rendezvényeken tapasztalt atrocitások meghatározó aktív részesei lettek" - olvasható a jelentésben.


Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter és Garamvölgyi László

Háttérből irányítanak

Az erőszakos cselekményekre felbújtó, a jelentés szerint "verbálisan ösztönző felhívók" visszahúzódnak a háttérbe, írja Petrétei, aki szerint az elmúlt napok azt vetítik előre, hogy atrocitásokkal a továbbiakban is számolni kell. "Egyes vidéki településekről tudatosan irányítanak ilyen személyeket a fővárosba".

A jelentés megállapítja, hogy a garázdák a békés tüntetők életét és vagyonát közvetlenül veszélyeztetik, a kialakuló pánik beláthatatlan következményekkel járhat. "Budapest egész területére kiterjedő közveszély okozással, fosztogatással, adott esetben az alkotmányos rend veszélyeztetésével is lehet számolni" - olvasható a rendészeti miniszter összefoglalójában.