Jánosi szerint rendet kell tenni az értékek között

2004.05.23. 16:43
A szocialista politikus szerint "ha valakire rávetül a gyanú árnyéka, kell lennie annyi erőnek és határozottságnak egy politikai közösségben, hogy azt mondja: segíts máshol, de vonulj félre a nyilvános küzdőtérről."
"Az MSZP még adós egy tudatosan megfogalmazott, világos értékrenddel" - mondta Jánosi György a Vasárnapi Híreknek adott interjúban. Az MSZP országos választmányának elnöke szerint ezek ott rejlenek a választási programban, de "eljött az idő, hogy rendet tegyünk ezen értékek között és végre világosan megmondjuk, mit jelent számunkra ma baloldalinak, szociáldemokratának lenni".

Jánosi György,
az MSZP országos választmányának elnöke
Jánosi úgy véli a baloldaliságot az emberközpontúságnak, az esélyegyenlőség terén nyújtott állami szerepvállalásnak, a szolidaritás erősítésének a közösségteremtés képességének, valamint a tisztességnek kell meghatároznia. Ez utóbbi kapcsán leszögezi: ezt féltve kell őriznie egy baloldali pártnak. "Ha pedig valakire rávetül a gyanú árnyéka, kell lennie annyi erőnek és határozottságnak egy politikai közösségben, hogy azt mondja: segíts máshol, de vonulj félre a nyilvános küzdőtérről." Szavai szerint ha a becstelenség árnyéka vetül valakire, az árnyékot vet a becsületesekre is és "több tízezer ember munkáját tesszük kockára, ha elfordul tőlünk a társadalom".

Az MSZP országos választmányának elnöke elmondta, hogy a Fidesz az európai parlamenti választások kapcsán az első pillanattól kezdve belpolitikai kampányt folytat, és "ígérgetést ígérgetésre halmoz, nem törődve azzal az ellentmondással, hogy az aláírási kampányban követelt célok megvalósítása 400-500 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést. Rámutatott, hogy ezzel egy időben azt kiabálják ránk, hogy óriási államadósságot halmoztunk fel. "Ez a történet nem Európáról szól" - fogalmazott, hozzátéve: mi világossá tettük, hogy egy modern európai köztársaságot szeretnénk , a mi kampányunk most kis erről szól.

Jánosi az interjúban szól arról is, tudatosan választotta azt a szerepet, hogy pártfórumokon, vagy a nyilvánosság előtt kritikai észrevételeket fogalmaz meg a párttal, vagy akár a kormánnyal szemben is. "Próbálok jelzőrendszer lenni" - mondta.