Jobboldaliak kritizálják a jobboldalt

2003.04.28. 07:34
Orbán Viktor tehetsége vitán felül áll, ám társtalansága nyugtalanító, a jobboldali sajtó stílusa, felkészültsége megkérdőjelezhető, az esetenként visszataszító populisták több kárt okoznak a jobbközépnek, mint hasznot - áll abban a Magyar Hírlap által idézett magánlevélben, amelyet a Nemzeti Kör három tagja, O'sváth György tiszteletbeli nagykövet, Jávor Béla ügyvéd és Pálinkás József ex-miniszter jegyez.
A konzervatív értelmiségiekből álló Nemzeti Kör három tagja írta alá azt a levelet, amelyben a 2002-es kettős verség okait elemzik.

Társtalansága nyugtalanító

Az O'sváth György tiszteletbeli nagykövet, Jávor Béla ügyvéd és Pálinkás József ex-miniszter által jegyzett szöveg Orbán Viktor politikai tehetségét vitán felülinek tartja, ám "a miniszterelnök személyisége oly mértékben határozta meg az ország vezetését, amely nehézségeket is magában hordozott" - áll a levélből részleteket közlő Magyar Hírlap hétfői számában. Az aláírókat nyugtalanítja még Orbán magányossága a jobboldalon, amint fogalmaznak: "e társtalansága a nyugtalanító".

Populista szónoklatok

O'sváth, Jávor és Pálinkás kritizálja a jobboldali sajtó stílusát, felkészültségét, amely kérdéses, hogy meggyőzi-e az ellenzékkel egyet nem értőket. "Olyanok-e a hozzánk közel álló lapok, rádió és tévéműsorok, amelyek eleget tesznek az értelmes, higgadt, polgári értékrendet követő kommunikációnak, vagy továbbra is azokkal az újságírókkal akarjuk mondanivalónkat az emberekhez eljuttatni, akik populista szónoklatokkal, nagyhangú, esetenként visszataszító stílusú otrombaságokkal szereznek maguknak lelkes híveket, miközben jelentős tömegek kedvét veszik el a jobbközép politizálástól" - áll a Magyar hírlap által idézett levélben.

A levél aláíró hangot adnak aggályuknak: egy uniópárt nem válaszolja meg a polgári tábor döntő kérdéseit.

A lap információi szerint a levél egy elemzés, amelyet az aláírók egy magánszemélynek írtak, és eredetileg nem kívántak nyilvánosságra hozni.