Bécsben elfogták Kulcsárt

2003.07.17. 23:07
Bécsben elfogták és kiadatási őrizetbe helyezték Kulcsár Attilát, a K&H Equities brókerét, akit több milliárd forint kárértékű sikkasztással gyanúsít a nyomozó hatóság és aki ellen csütörtökön nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, közölte csütörtök este a rendőrség. Az ügyészség szerint, ha bebizonyosodik, hogy sikkasztott, akár 5-10 évre is rács mögé kerülhet.
Kulcsár Attilát csütörtök este 19 órakor fogták el az osztrák hatóságok az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága munkatársainak közreműködésével, mondta el az MTI-nek az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatóságának helyettes vezetője.

Öt-tíz év

Németh Lajos a HírTv-nek elmondta, az elfogás részleteiről egyelőre nincs több információ, így arról sem, hogy Kulcsár tanúsított-e ellenállást. Németh közölte, a kiadatási eljárás nem a nyomozó hatóság munkakörébe tartozik, így az is elképzelhető, hogy csak egy hónap múlva hozzák haza a brókert.

Kulcsár Attila

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár a tv2 Jó estét, Magyarország című műsorának csütörtök este megerősítette az elfogás hírét. Tóth közölte, az elfogás körülményeiről és arról, hogy korábban volt-e tudomásuk arról, hogy a bróker az osztrák fővárosban tartozkódik, nem nyilatkozhat, mivel akkor államtitkot sértene.

Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtök este az MTI érdeklődésére közölte, hogy a K&H Equities most elfogott munkatársa, ha bebizonyosodik, hogy különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettét követte el, 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Elmondta, hogy a jelenlegi adatok szerint az ügynek 60 károsultja van.

A Bécsben elfogott Kulcsár Attila leghamarabb néhány héten belül kerülhet Magyarországra, vélekedett a K&H Equities csütörtök este kézre került brókerének védője csütörtök este. "A kiadatási eljárásban lehet szerepem, bár ott még elsősorban osztrák ügyvéd jár el; az aktív védői munkám akkor kezdődhet meg, ha védencem Magyarországra kerül" - mondta Bánáti János, Kulcsár ügyvédje.

Politikai hullámverés

Kulcsár Attila csütörtök délelőtt nem jelent meg gyanúsítotti kihallgatásán a rendőrségen, ezért az Országos Rendőr-főkapitányság nemzetközi elfogatóparancsot, a Fővárosi Főügyészség pedig nemzetközi ügyészi elfogatóparancsot bocsátott ki a K&H Equities munkatársa ellen. Kulcsár Attilát csak ügyvédje, Bánáti János képviselte az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán csütörtökön megkezdődött vizsgálaton.

Bánáti mintegy fél órát töltött az Aradi utcai épületben. Mint mondta, Kulcsár rajta keresztül azt üzeni, hogy azért nem jelent mega rendőrségi meghallgatáson mert most úgy érzi, hogy túlságosan nagy politikai hullámverést okozott az ügy. Az ügyvéd szerint védencét riasztja a K&H Equities-ügyet övező erős médiafigyelem.

Miután Kulcsár nem jelent meg a rendőrségen, az ügyészségen keresztül csütörtök délelőtt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a bróker ellen, délután pedig nyilvánosságra hozták a körözött fotóját is.