Ellopták Kádár csontjait és felesége urnáját

2007.05.02. 14:35
Kádár János síremlékének fedelét ismeretlen tettesek szerdára virradóra leszedték, és felnyitották fémkoporsóját. A csontokat elvitték, és nem találják Kádár János feleségének urnáját sem. A munkásmozgalom panteonján egy gyalázkodó felirat olvasható, a rendőrség egyelőre vizsgálja, van-e egymáshoz köze a két esetnek.

Meggyalázták Kádár János síremlékét a fővárosi Fiumei úti temetőben szerdán, a csontokat ellopták, közölte a rendőrség. Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese elmondta, ismeretlenek leszedték Kádár János és felesége síremlékének márvány fedlapját, a földet pedig kidobálták. A tettesek felfeszítették a volt pártfőtitkár két méter mélyen fekvő fémkoporsóját, és elvitték a földi maradványokat is, illetve Kádár feleségének, Tamáska Máriának az urnáját - ami az egykori pártvezető sírján volt. Ennek megállapításához teljesen ki kellett bontani a sírt.

A történteket először a sírkert biztonsági őre észlelte, ő értesítette a rendőröket nem sokkal dél előtt, a temető tájékoztatása szerint kedd éjjel még égtek a mécsesek a sírhelyen. A temetőt megszállták a rendőrök, tudósítónk legalább 10 rendőrautót és egy csapaszállító kisbuszt is látott. A helyszínelők kordonnal lezárták a sírt körülvelő füves, legalább 40x50 méteres területet.

Vizsgálják a koporsót


Fotó: Mihádák Zoltán

Mivel a fémkoporsó rossz állapotban volt, elszállították, hogy az antropológusok megfelelő körülmények között vizsgálhassák meg, mondta sajtótájékoztatón Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Zrt. vezérigazgatója. A vizsgálatok elvégzése után a földi maradványokat visszaszállítják a temetőbe, és gondoskodnak az újratemetésről, ennek részleteire azonban egyelőre nem tért ki. Simóka beszélt arról is, hogy hosszú távon meg kell erősíteni a temető védelmét.

Feltételezhető, hogy a tettesek többen voltak: először eltávolították a fedlapot, amire a "gyilkosok 56" feliratot fújták rá, utána majdnem 2 méter mélyen kiásták a sírt. A fémkoporsóba a lábhoz közeli részen egy 30x30 centis lyukat vágtak. A koporsó valószínűleg ekkor telt meg földdel, ami nehezítette a csontok keresését.

A VIII. kerületi kapitányság rongálás miatt rendelt el nyomozást, a csontok eltűnése miatt azonban csak akkor nyomoznak kegyeletsértés miatt, ha a közvetlen hozzátartozók feljelentést tesznek. Ha csak rongálásról van szó, akkor az 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Gyalázkodó felirat

A temetőben a munkásmozgalom panteonjára fekete festékkel gyalázkodó feliratot írtak: "Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat". Ez az idézet a Kárpátia együttes Neveket akarok hallani című dalából származik, az együttes erősen nemzeti identitású és revizionista zenét játszik. A BRFK vizsgálja, hogy a feliratnak van-e köze a sírrongáláshoz.


Kattintson. (fotók: Huszti István)

A sír kifosztását a radikális jobboldali szervezeteken kívül szinte az összes politikai csoportosulás - a KDNP-től a Munkáspártig - elítélte. A tisztelet minden magyar állampolgár sírját megilleti, így a diktatúra vezetőjéét is, mondta az Indexnek a magyar kegyeleti bizottság elnöke, Boross Péter.

Legutóbb 2000 novemberében gyalázták meg Kádár János sírját, akkor egy idős asszony mázolta le zöld festékkel. Tettét azzal magyarázta, hogy sok fiatal halála szárad Kádár lelkén.

Kádár János 1956 novemberétől több mint harminc éven át volt Magyarország első számú pártállami vezetője. Az MSZMP volt főtitkára 1989. július 6-án halt meg, azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróság hatálytalanította a Nagy Imre és társai perében hozott ítéleteket.