Ne hagyja magát befolyásolni!

2004.12.03. 23:59
Péntek éjféltől vasárnap este hét óráig tart a kampánycsend, ez idő alatt próbálja meg egyedül átgondolni a kettős állampolgárságra és a kórházprivatizációra adandó válaszát, és mondjon nemet a befolyásolási kísérletekre.
Péntek éjfélkor befejeződött a december 5-i kettős népszavazás választási kampánya. A szavazás lezárulásáig, vasárnap este hét óráig a választói akarat befolyásolása tilos.

Óvakodjon ezért az agitáló szórólapoktól, a frissen ragasztott plakátok előtt hunyja be a szemét, ha a témáról szóló lakossági fórumba ütközik, azonnal kezdjen el rohanni az ellenkező irányba. Ha váratlanul egy buszba próbálják betessékelni, hogy szavazni vigyék, mondjon nemet, és induljon el gyalog.

Tudta-e Ön, hogy a részvételre buzdítás is kampánycsendsértésnek minősül? Ezért meg se próbálja nemzeti kérdésekben passzív szomszédját a szavazófülkébe tuszkolni. Ha édesen vigyorgó politikussal találkozik az utcán, még véletlenül se fogadjon el tőle semmit.

Ha úgy tapasztalja, kampánycsendsértést követnek el a környezetében, ne habozzon az esetet jelenteni az Országos Választási Bizottságnak vagy valamelyik területi szervezetének.

Az Index is tartja a száját

Jó állampolgári magaviseletéért cserébe mi is tartjuk a szánkat. A kampánycsend ideje alatt az Indexen két kattintásnyi távolságon belül garantáltan nem fog találkozni a népszavazással kapcsolatos hírekkel, információkkal, ha mégis, küldjön egy levelet ide.

Ez idő alatt szeretett portáljuk a pártokat sem fogja nevükön nevezni, hanem szemérmesen csak az egyik vagy a másik pártról olvashat Ön, és azt is csak akkor, ha valamelyikük kampánycsendet sért, vagy más módon sikerül a hírekbe verekednie magát.

Az Index közterületének számító fórumban ugyancsak tilos lesz kampánycsendet sérteni, de, hogy ez valóban megtörténik-e, kizárólag Önön múlik majd. Mi csupán jól látható betűkkel felhívjuk a figyelmet, hogy tilos az agitálás, éljenezés és pfújolás. Ha mégis, a fórum moderátorai bevetésre készek.

Amerikában korábban szavaztak

A szavazás december 5-én reggel 6 órától este 7 óráig tart. Ez a helyi idő szerint értendő azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest mínusz egy vagy mínusz két óra, az amerikai kontinensen viszont már előző nap szavaztak a választásra jogosultak. Magyarországon 8 065 094, a külképviseleteken 1995 embert vettek választói névjegyzékbe.

A kérdések

Mádl Ferenc köztársasági elnök októberben két kérdésben írt ki népszavazást:

1. "Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?"

2. "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. §-a szerinti 'Magyar igazolvánnyal' vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

Több mint kétmillió

A választópolgároknak a két kérdésre egy lapon kell válaszolniuk. Szavazatuk akkor is érvényes, ha az egyik kérdésre nem válaszolnak. Sőt, ha eddig mindig leintették, ha el akarta mondani véleményét, most kibonatkozhat, mivel a szavazólap akkor is érvényes, ha kommentárt fűz hozzá a szavazó.

Az eredményességhez a szavazó választópolgárok több mint felének, de legalább az összes választópolgár több mint negyedének a megfogalmazott kérdésre azonos választ kell adni. Mindkét népszavazás ügydöntő, mert legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezte. Az ügydöntő népszavazás eredménye kötelező az Országgyűlésre.