Milliárdos és átlátható kampánykeretet akar az SZDSZ

2006.11.30. 14:18
Megemelt kampánykeretet, rövidebb kampányidőszakot, és csak magánszemélyeknek engedélyezett nyilvános párttámogatást javasol az SZDSZ.

A szabad demokraták szerint a pártok kampánykeretének jelenlegi 386 millió forintos határát 1 és 2 milliárd forint közötti összegre kellene kitolni, jelentette be Horn Gábor pártügyvivő egy sajtótájékoztatón. Szerinte a jelenlegi keretek betarthatatlanok, és elfogadhatatlan állapot, hogy éppen a törvényeket alkotó pártok szegik meg a törvényt.

Gusztos Péter szabad demokrata képviselő szerint "nagyon fontos, hogy a magyar politika szembenézzen ezzel a kérdéssel, nagyon fontos, hogy a politikai pártok ezt együtt tegyék meg, hiszen jelen pillanatban gyakorlatilag betarthatatlan és rossz jogszabályok szabályozzák ezt a területet". Horn Gábor kifejtette Magyarországon is be kell vezetni a rövidebb kampányidőszakot, a jelenlegi időben nem korlátozott kampányidőszakot négy vagy hat hétben kellene meghatározni.

Csak magánszemélyek, és reklámcéges jogegyenlőség

A leglényegesebbnek azt nevezte, hogy meg kell teremteni a finanszírozási rendszer átláthatóságát és ellenőrizhetőségét, ezért az ÁSZ-nak valóságos jogosítványokat kell adni. A számvevőszék hozzon létre egy olyan testületet, amelyik megszámolja, hogy egy párt mennyit költ. Az ügyvivő szerint a reklámcégeknek kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy minden pártnak ugyanannyiért adják a reklámfelületeket, legyen egységes áruk a politikai reklámoknak. "Elfogadhatatlan burkolt pártfinanszírozásnak tartjuk azt, amikor egy adott cég (...) az egyik pártnak 10 százalékért adja ugyanazt, amit egy másik pártnak 100 százalékért" - jelentette ki.

A liberális párt javaslatának része az is, hogy a pártokat csak magánszemélyek támogathassák, és kötelezően nyilvánosan, függetlenül attól, hogy mekkora összeggel. Vállalkozások, vállalatok, gazdasági szervezetek ne tehessék. A párt és kampányfinanszírozás az egyik témája az SZDSZ által kezdeményezett, hat kérdést áttekintő ötpárti egyeztetés-sorozatnak. A megbeszélésekre várhatóan januárban kezdődnek.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-nek pártja névében úgy fogalmazott, a Fidesz egyetért azzal, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény mára teljesen elavult, és több ponton módosításra szorul. Fontosnak tartják azonban, hogy ez a téma ne csak kampányszerűen merüljön fel, hanem a pártok a törvény módosítását vegyék is komolyan. Hozzátette: már van benyújtott javaslat ebben a témában, mégsem lett belőle parlamenti szavazás.