Könnygáz a nagykörúton, tizenhat sérült a válság harmadik napján

2006.09.21. 03:00
A válság negyedik éjszakáján is folytatódott az erőszakhullám Budapesten. Összecsapások voltak az Oktogonon, a Terror Házánál és a Nagykörúton is. A Kossuth téren népfelkelést hirdettek, küldöttséget menesztettek az államfőhöz. A rendészeti miniszter kijárási tilalom bevezetését fontolgatta, de nem lesz. Orbán Viktor előrehozott választásokat követel, a Fidesz megtartja a szombati nagygyűlést. Két tévében is bombariadó volt. A tőzsde tovább zuhan, a kilátások leminősítése miatt gyengül a forint. Összefoglaló az elkúrtuk-válság harmadik napjáról.

A vasárnap kirobbant belpolitikai válság negyedik napja sem múlt el éjszakai attrocitások nélkül. Ezúttal a nagykörút Nyugati pályaudvar és Oktogon közötti szakasza, valamint az Andrássy út egyes szakaszai voltak az összecsapások helyszínei. A folytatódó erőszakhullámban ismét több tucatnyian megsérültek, egy embert a nyakán talált el egy rendőrségi könnygázgránát.


Nézze meg képeinket!

A szerda hajnalban kibontakozó összecsapást egy maroknyi csoport provokálta az Oktogonnál, akikhez békés szimpatizánsok, Kossuth téri tüntetők és nagyon sok nézelődő csatlakozott – foglalták össze a történteket helyszíni tudósítóink. Riportereink szerint érzékelhető volt, hogy az elmúlt két napban sok balhés figurát letartóztatott a rendőrség, így a rendőrökkel szembenálló csoport szervezetlen és erőtlen volt, inkább ingyencirkuszt rendezett, mint valódi ütközetet.

A Nagykörúton összesen 2 ezer ember lehetett, ebből több százan láthatólag készültek az összecsapásra, kendőt, maszkot, csuklyát viseltek. A rendőrök a korábbi napokhoz képest sokkal mobilabbak voltak, azaz rendőrautókkal, buszokkal, csapatszállítókkal, vagy civil személyautókkal gyorsan változtatták pozíciójukat. Sikeresen vágták ketté az Oktogonnál a tömeget és szorították ki a mellékutcákba, s nem tört ki komolyabb összetűzés, kő- és üvegdobálás és gyújtogatás sem.

Az összecsapások csütörtökön hajnalban három óra körül értek véget, és ezúttal kevésbé voltak súlyosak, mint az előző napokon. Ennek részben az lehet a magyarázata, hogy napközben letartóztatták az előző két napi randalírozás 137 résztvevőjét, részben az, hogy a futballhuligánok egy része feltehetően elkísérte a Ferencvárost egy vidéki kupamérkőzésre.

A válság eseményei percről percre


A Nagykörút nem először volt az összecsapások színtere, az előző napi randalírozások miatt szerdán a 4-6-os villamosok csak félórás késéssel tudtak elindulni reggel. Szerdán kiderült: a kedd éjszakai, szerdai hajnali utcai harcoknak - amelyben futballhuligánok és anarchisták mellett egy szerződéses katona is részt vett - 150 sérültje volt. A garázdáktól a Fradi és az Újpest vezetése is elhatárolódott.

Az első két napi összecsapások után előállított 137 embert közül többeknél házkutatást tartottak szerdán. A letartóztatottakat várhatóan gyorsított eljárásban ítélik el. A rendőrség további 37 embert keres, honlapjukra több körözött személy arcképét is feltették, keresik mások mellett a 2002-es hídi csatában elhíresült Budaházy Györgyöt is.

Demszky Gábor főpolgármester reggel felkészültnek és határozottnak nevezte az éjszakai akcióban résztvevő rendőröket. A miniszterelnök azt mondta, Magyarországon rend van, a rendőrség éjszaka megvédte az embereket. Gergényi Péter budapesti főkapitány szerint azért tudtak hatékonyabbak lenni, mert "menetből" számolták fel az erőszakos csoportokat.

Kijárási tilalmat fontolgatott a rendminiszter

A rendőrség megerősítése érdekében vidékről vezéreltek tartalékokat a fővárosba, az egységek számát nem közölték. A rendőrök napközben golyóálló mellényt és az egész testüket védő, erősebb pajzsokat kaptak. Boross Péter volt belügyminiszter napközben azt kifogásolta, hogy a rendőrség mögül hiányzik a politikai támasz.

Az egész fővárosra kiterjedhetnek a fosztogatások szerdán - figyelmeztetett a parlamenti bizottságoknak készített jelentésében Petrétei József. A rendészeti miniszter szerint az erőszakos cselekmények még napokig eltarthatnak, ezért fontolgatta kijárási tilalom elrendelését is, ezt azonban a miniszterelnök elutasította, a kormányszóvivő szerint a kormánynak ez nem áll szándékában.

A Szonda Ipsos szerint a kormánynak ártanak az utcai harcok, gyorsfelmérésük szerint ugyanis az MTV székházánál történtekért inkább a kormányoldalt tették felelőssé az emberek. A Gallup felmérésében a válaszadók 43 százaléka lemondatná Gyurcsányt.

Bombariadók a tévéknél

Az esti órákban előbb a Hír Televízió, majd részlegesen a Magyar Televízió székházát is ki kellett üríteni, mindkettőt bombariadó miatt. Bombát egyik helyen sem találtak. A Magyar Rádióból állítólag hazaküldték azokat, akiknek nem volt halaszthatatlanul fontos munkája; a rádióelnök ezt cáfolta.

Közjogi méltóságok közös nyilatkozata

A három legfőbb közjogi méltóság, az államfő, a miniszterelnök és az országgyűlés elnöke a Sándor-palotában folytatott tárgyalás után nyilatkozatott adott ki. Ebben leszögezték: "minden tömegrendezvény szervezőinek mérlegelnie kell, hogy a saját rendezőik és a rendőrség képesek-e biztosítani, hogy a résztvevők nem lépik át a törvényesség határát". Napközben megerősítették a védett személyek otthonának védelmét.

Tizenötezren a Kossuth téren

Az erőszakmentes utcai tiltakozások középpontja szerdán is a fővárosi Kossuth tér volt, ahol néhány tucatnyi ember egész nap demonstrált. A téren reggel ötven-hatvanan, délután háromkor ötszázan, este tízkor 15 ezren voltak.


A Kossuth téri tüntetéseket szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik tagja, Molnár Tamás távozott a Jobbik Magyarországért Mozgalomból, amelynek alelnöke volt. A tiltakozók Nemzeti Kerekasztal létrehozásáról döntöttek, ebben szívesen látnák egyebek mellett a három parlamenti ellenzéki pártot, továbbá a Jobbikot, a MIÉP-et, valamint a Magyarok Világszövetségét.

Komolytalan népfelkelés

A parlament előtt tüntetők délután népfelkelést hirdettek, majd alkotmányozó nemzetgyűlést hívtak össze péntekre. Az alkotmányjogász szerint ugyanakkor szó sincs népfelkelésről, mint mondta: "talán közösség elleni izgatásnak minősíthető a mondat", de leginkább "egy izgága ember hülyeségének".

A Kossuth tériek nemzetőrséget alakítottak, a 64 vármegyés Toroczkai László, a tüntetés egyik vezetője az adófizetés megtagadására szólította fel az országot. A rohamrendőrök elvittek a térről egy embert, aki fel akarta gyújtani a Gyurcsány-kormányt szimbolikusan eltemető koporsót.

A parlamentnél tüntetők szerint a garázdák provokátorok, akik azért vannak, hogy a nemzeti radikális oldalt lejárassák. A tiltakozókat a gazdakörök szövetsége, a Magosz élelmezi. A szervezet elnöke, a fideszes honatya, Jakab István azt mondta, az első teherautók már szerdán elindulnak Budapestre. Délután gulyáságyú érkezett, Győrből csirkét kaptak a tüntetők, az egyik felszólaló több millió röplap elkészítését ígérte meg.

Nagygyűlés lesz, tandíjtüntetés nem

A Fidesz az MSZP elnökének felszólítása, valamint a főpolgármester és a miniszterelnök kérése ellenére megtartja szombati nagygyűlését. Orbán Viktor pártelnök szerint néhány provokáló ugyanis nem akadályozhatja meg a békés véleménynyilvánítást. A párt ugyanakkor a kormánytól kért segítséget az esemény biztosítására, ám Petrétei József rendészeti miniszter szerint a szombatért minden felelősség a Fideszt terheli.

Nem lesz csütörtökön tandíj elleni tüntetés - döntötte el szerdán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége. A HÖOK az önkormányzati választások utánig, október 5-ig adott haladékot a kormánynak. Az ELTE rektora az anarchista Hallgatói Hálózat engedély nélküli gyűlése miatt bezárta az intézmény lágymányosi épületét.

Demonstrációk vidéken és a világban

Folytatódtak a vidéki demonstrációk is, az ország több mint tucatnyi városában a harmadik egymást követő napon követelték a kormányfő lemondását, a nagyobb városokban a tiltakozásokon több mint ezren vettek részt. Kecskeméten a Bács-Kiskun megyei napilap szerkesztősége elé vonultak a tiltakozók.

Az erőszak is kiterjedt vidékre, írnánk, ha balliberális lap volnánk. Egerben és Miskolcon ugyanis kukával bedobták az MSZP székházának az ablakát. Estére kiderült, hogy a borsodi megyeszékhelyen egy hajléktalan volt az elkövető.

Megszólaltak a külföldi és határon túli magyarok is. Az Amerikai Magyar Szövetség szerint Gyurcsány visszaélt a bizalommal és sokat rontott az ország gazdasági helyzetén, lemondásra ugyanakkor nem szólították fel. Londonban a Nagy-Britanniában élő magyarok ötven-hetvenfős csoportja viszont a kormányfő lemondását követelte a nagykövetség előtti demonstráción. Erdély és a Vajdaság több városában is voltak szimpátiatüntetések.

A pápa nyugtalan

XVI. Benedek pápa igazságos és békés megoldást sürgetett a magyarországi helyzetre, és azt mondta: a Vatikán nyugtalansággal figyeli a magyarországi eseményeket.

Mit mondtak szerdán a politikusok?

A megszólalását válság harmadik napjának délutánjáig halogató Orbán Viktor szerda délután megismételte, hogy ha az önkormányzati választást elveszíti az MSZP, akkor "új kormány kell", este már előrehozott választásokat sürgetett. Azt mondta, nem akarja lemondatni a kormányt, és arra számít: Gyurcsányt a szocialista párt fogja elzavarni.

A kisebbik kormánypárt elnöke, Kuncze Gábor azt mondta: Orbán Viktor hazudik, amikor azt állítja, hogy az önkormányzati választás népszavazás, hogy nem volt szükség stabilizációs intézkedésekre, és hogy a Fidesznek semmi köze nincs a megmozdulásokhoz.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Áder János úgy fogalmazott: Gyurcsány arcpirító módon reagál az eseményekre, így a morális válság mára politikai válsággá alakult át. Horn Gyula volt szocialista miniszterelnök azt mondta, mélységesen fájdalmas számára, ami az országban történik, szerinte Gyurcsány ezt nem akarhatta.

Az MSZP módosítaná a gyülekezési törvényt, az ellenzék ezt nem tartja időszerűnek. Abban azonban egyetértettek, hogy tüntetni és az utcán véleményt nyilvánítani szabad, de mértékének az élet- és vagyonbiztonság határt szab.

Rudi Zoltán is tehet az MTV ostromáról, a tévéelnök megelőzhette volna a hétfő éjszakai tragédiát, ha átveszi a petíciót - ezt Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője mondta délután. A tévé vezetői ugyanakkor este azt állították: velük senki nem közölte, hogy petíciót akarnak átadni.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője arról beszélt, hogy a vasárnapi morális válság mára demokratikus krízishelyzetté alakult, és kérte, hogy a három ellenzéki párt együtt szólítsa fel a tüntetőket: térjenek haza. Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnöke viszont arról beszélt, hogy a szocialista politikusok házánál kellene tüntetni.

Leminősítés, gyengülő forint és tőzsde

A gazdasági folyamatokat továbbra is negatívan befolyásolják az események. A tőzsdeindex az előző napi 1,2 százalékos esés után további 2,2 százalékkal csökkent, napközben már közel került a 22 ezer pontos szinthez is. Este a magát eddig jól tartó forint árfolyama is gyengülni kezdett - az euró ára 275 forint fölé emelkedett -, miután a Fitch stabilról negatívra változtatta Magyarország hitelminősítésének kilátásait.

A Fitch döntésének az oka, hogy a magyarországi események miatt felvetődött a Gyurcsány-csomag megbukásának lehetősége. A hitelminősítőhöz hasonlóan a Financial Times is úgy vélekedik: a jelenlegi helyzetben gazdaságpolitikai szempontból Gyurcsány a legjobb választás.
A biztosítók várhatóan nem fizetnek a zavargások okozta károkért - közölte a MABISZ. A háborús és terrorcselekmények, valamint tömegmegmozdulások miatt bekövetkezett vagyoni károkat ugyanis kizárják a kockázati körből a biztosítók.

Károktól, de nem rongálásoktól, hanem a bizonytalan helyzet miatt a turisták elmaradásától tartanak a budapesti szállodások is. A főváros idegenforgalmában a szeptember általában a legjobb hónapok közé tartozik. Fellendült viszont a sportszerkereskedések forgalma, több boltban felvásárolták ugyanis a baseballütőket – a rendőrök egy étteremben is razziáztak ilyeneket keresve –, de a military shopok forgalma is megugrott.

A válsághoz vezető út

A harmadik napja tartó válságot egy vasárnap délután nyilvánosságra került hangszalag robbantotta ki, amely az MSZP május 26-i frakcióülésén készült. Ebben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elismerte az elmúlt másfél év hazugságait.

A kormányfő az ominózus balatonőszödi frakcióülésen egyebek közt azt mondta: "végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet, az elmúlt négy évben semmit sem tettünk, elkúrtuk, de nagyon".

A miniszterelnök azóta minden fórumon azt hangoztja, nem bánja, hogy nyilvánosságra került a felvétel, mert ma sem gondolja másképp, hozzátéve: amikor hazugságokról beszél, nemcsak az elmúlt négy, hanem a rendszerváltás óta eltelt 16 évre gondol.