Cáfolja kormánykapcsolatait a Kontroll Csoport

2002.01.23. 11:10
Nincs kapcsolatunk a kormányzati szervekkel - állítja a Kontroll Csoport (KCS) szóvivője, melynek Magyar Nemzetben megjelent elemzése miatt a hazánkba akkreditált külföldi tudósítók a külügyminisztériumhoz fordultak. A szóvivő cáfolta a Lovas Istvánhoz való viszonyukról szóló információkat is. A nyugati sajtóban továbbra is erős kritikával illetik Magyarországot az ügy miatt.
Nem igaz, hogy a Miniszterelnöki Hivatalnak, az Országimázs Központnak, a Külügyminisztériumnak vagy bármely kormányzati szervnek a legcsekélyebb köze lenne a Kontroll Csoporthoz - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Horváth Réka, a KCS szóvivője. Horváth szerint a KCS tagjai az ország különböző részén élő egyetemisták, akiknek nem egyoldalú a politikai beállítottsága. Társaságunk tanácsadói között van a szocialista kampányban is szerepet vállaló médiaguru ugyanúgy, mint a koalíció támogatásáról ismert sajtószakember - hozta fel példaként a szóvivő.

A módszertanról nem beszélnek

A külföldi újságírók a tanulmány módszertanát illető kritikájára - Mathias Rüb véleménye szerint az elemzés "módszertanilag nevetséges, stílusát tekintve legfeljebb késő pubertáskori - elmondta: módszereikben a legszigorúbb tárgyilagosságra törekedtek, amit az összes hazai és külföldi információforrás egybevetésével értek el. Ám, hogy ebből milyen módon vonták le következtetéseiket, az nem derül ki az interjúból, és erről a Népszabadságnak sem kívánt bővebben nyilatkozni.

Nincs kapcsolatuk Lovassal

Horváth cáfolta, hogy a KCS bármilyen kapcsolatban állna Lovas Istvánnal - akitől a Népszabadság információi szerint a tanulmány a Magyar Nemzethez jutott -, bár ezt a Népszabadság külföldi és magyarországi forrásai közül is sokan állítják. A KCS több tagja egyébként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció szakának hallgatója, ebben az intézményben tanít Lovas István.

Az üggyel kapcsolatban a Reutersnek nyilatkozva Medgyessy elmondta, a külföldi újságírókat bíráló cikk csak akkor érdekes, ha összefüggést feltételeznek a kormány és a Magyar Nemzet között. "Ha ez így van [_] akkor valahol a háttérben lehetséges, hogy a miniszterelnök környezete áll" - idézi a Magyar Nemzet Medgyessy Reutersnek adott nyilatkozatát.

Berlusconi, Haider, Orbán

"Na jó, ha valaki Silvio Berlusconi olasz kormányfőt bírálja, az 'kommunista', aki Jörg Haider karintiai elöljárót kritizálja, az 'baloldali' és talán még 'áruló' is, s aki Orbán Viktort nem találja elég remeknek, az alighanem mindez együttesen, és feketelistára kell tenni. A jobboldali reflex a sajtóban megjelenő bírálatra mindig azonos minta szerint működik" - írja a Die Pressében megjelent kommentárjában az ügyről Anneliese Rohrer.