Pszt! Kampánycsend van

2008.03.08. 00:00
Péntek éjféltől vasárnap este hét óráig tart a kampánycsend. A népszavazáson három kérdésre kell választ adni.

Péntek éjfélkor fejeződött be a március 9-i népszavazás kampánya. Az urnák lezárásáig, vasárnap este 7 óráig tilos a választói akarat befolyásolása.

Magyarán ez azt jelenti, hogy ne osztogasson a népszavazással kapcsolatos szórólapot, ne szervezzen nyilvános fórumot a népszavazási kérdések támogatására vagy elutasítására, ne adjon pénzt senkinek, hogy az önnek tetsző válaszra adja szavazatát, és ne szervezzen buszos szavaztatást tömbházban, nyugdíjasotthonban vagy más közösségben élőknek.

Sőt már az is kampánycsendsértés, ha közéleti kérdésekben passzív szomszédját kedvesen vagy gorombán szavazni invitálja, úgyhogy ne tegye! Ha az utcán politikussal találkozik, ne fogadjon el tőle édességet.

Kampánycsendsértést az Országos Választási Bizottságnak vagy valamelyik területi szervezetének jelenthet. A kampánycsendsértésnek, azonkívül, hogy megállapítják a tényét, egyéb szankciója nincs.

Nem nevezzük nevén

A kampánycsend alatt az Index és a belföldrovatának címoldalán nem lesznek népszavazással kapcsolatos hírek.

A pártokat sem nevezzük néven, csak egyik vagy másik pártról olvashat, és csak akkor, ha valamelyikük kampánycsendet sért, vagy egyéb módon verekszi magát a hírekbe.

A szavazás a szokott módon, vasárnap reggel 6 órától este 7-ig tart. Ez a helyi idő szerint értendő azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest mínusz egy vagy két óra, az amerikai kontinensen már előző nap szavaznak az emberek. Külföldön a legtöbben Londonban (429), Brüsszelben (298), Rómában (173) szavaznak, a legkevesebben Brazíliavárosban, Buenos Airesben és Szöulban (1-1) szavaznak. Összesen 3275 magyar állampolgár szavaz külföldön.

A kérdések

A köztársasági elnök három kérdésben írt ki népszavazást:

1. Egyetért-e ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?

2. Egyetért-e ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?

3. Egyetért-e ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?

A döntés kötelező

A kérdések most - eltérően a 2004-es kettős népszavazástól - nem ugyanazon a lapon lesznek. A választópolgár három különböző színű lapot kap, hogy a szavazatok megszámolása gördülékenyen menjen.

A szavazat akkor is érvényes, ha a szavazatuk mellé művészi, vicces vagy obszcén ábrát rajzolnak, vagy verset, kisesszét, glosszát, kommentárt írnak, ha egyébként a válasz mellé elhelyezett egyik körbe x vagy + jelet rajzolnak.

Ha szándékosan érvénytelenül akar szavazni, akkor célszerű az igen és a nem melletti karikát is megjelölni, nehogy később visszaéljenek az üres szavazólappal.

Az eredményességhez a szavazásben részt vevő választópolgárok több mint felének, de legalább az összes szavazásra jogosult választópolgár több mint negyedének (kicsivel több kétmillió embernél) az adott kérdésre azonos választ kell adni.

Mind a három kérdés ügydöntő népszavazásnak számít, mert legalább 200 ezer választópolgár kezdeményezte, az eredmény kötelezi az Országgyűlést.

A népszavazás 4,47 milliárd forintba kerül. Ebből a dologi 2,94 milliárd, a személyi kiadás 1,52 milliárd forint.