Orbán az MSZP egyik tagozatának tekinti az MDF-et

2006.05.13. 15:21
Politikai értelemben az MDF az MSZP egyik tagozata - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki részt vett a Kereszténydemokrata Néppárt szombati budapesti választmányi ülésén. A KDNP állást foglalt a "szövetségesi hűség" mellett, de a párt "önálló arcélének" megjelenítésére törekszik.

"Az MDF-et az MSZP egyik tagozatának tekintem politikai értelemben. (...) Ha rajtam múlik, így is fogunk hozzájuk viszonyulni. De erről kell egy testületi döntés. Én itt a magam személyes véleményét tudom elmondani" - mondta Orbán Viktor az MDF elnökének állásfoglalására vonatkozó kérdésre válaszolva a KDNP választmányi ülése után.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke, pártja szombati választmányi ülésén közölte: nyitott a parlamenti együttműködésre a jobboldali pártokkal, de a Fidesz nem vonta le a választás tanulságait, és elnöke leginkább a demokrata fórumra próbálja áthárítani a felelősséget.

"Ez a történet véget ért"

Orbán Viktor, aki mintegy másfél óra késéssel érkezett, majd szólalt fel a KDNP választmányi ülésén, az MDF-re utalva közölte: "nem is akarunk vitatkozni velük. (...) A legrosszabb az lenne, ha elkezdenénk erről vitatkozni. Nincs miről vitatkozni, ez a történet véget ért".

Kijelentette: az lenne a legnagyobb baj, ha a jobboldal "erkölcsileg megbicsaklana". Álláspontja szerint nem lehet egyszer átmenni a másik oldalra, azután visszakéredzkedni. "Ha ezt egyszer megengedi a szövetség, akkor darabjaira fog hullani" - tette hozzá a Fidesz elnöke.

A választások eredménye próbára teszi az egész jobboldal demokráciába vetett hitét - mondta a sajtótájékoztatón. Korábban azt gondolták, demokráciában nem lehetséges, hogy "eladósítsák, kifosszák és pénzügyi válságba taszítsák az országot. Ebben a hitünkben csalódni kellett, mert ez bekövetkezett 2002-2006 között" - fogalmazott Orbán Viktorm, aki szerint azonban mindennek nem lett következménye. Ennek ellenére azt kérte a választmánytól, hogy senki ne adja fel demokratikus hitét. "Alakuljunk át alkotó ellenzékké" - mondta a pártelnök.

A KDNP önálló arcéle

"Nyáron rendezzük sorainkat és szeptemberre készen állunk, hogy - felkészülve az önkormányzati választásokra - ismét megmérettessük a jobboldal kormányképes alternatíváját. Sem az értékeinket, sem a programunkat nem adjuk fel. Értékeinket is és programunkat is kormányképesnek minősítjük" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Az esetleges előrehozott választásra, illetve a jobboldal kormányzati szerepére vonatkozó kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt: elvesztett választás után arról beszélni, hogy készen áll a jobboldal egy előrehozott választásra, kissé "muris, mókás". Hozzátette: érdemben erre a kérdésre nem válaszol. Közölte ugyanakkor: együtt élnek azzal a helyzettel, ami kialakult.

A KDNP választmánya a "legnagyobb örömmel és lelkesedéssel" fogadta az önálló parlamenti frakció és a frakciószövetség megalakulását - mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, frakcióvezetője. Mint fogalmazott, a választmány hitet tett a szövetségesi hűség mellett, egyúttal kiállt a KDNP "önálló arcélének" megjelenítéséért.