Az Orbán-kormány 3 minisztériuma kapott a Kehi-jelentésből

2006.02.24. 20:12
Újabb oldalakat tett közzé a Postabank konszolidációról készült Kehi-jelentésből a stop.hu. A "szigorúan titkos" feliratos oldalak szerint az Orbán-kormány három minisztériuma, a kancellária, a pénzügy és a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter is megkapta az eddig letagadott tervezetet.

Három újabb lap került nyilvánosságra a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2000-ben a Postabank 150 milliárdos konszolidációjáról készült jelentéséből.

Az elnök minősítette

Az 55 oldalas, csonka jelentéstervezetet nyilvánosságra hozó stop.hu pénteken közölt "szigorúan titkos" feliratos oldalai a lap szerint az eredetileg 5 példányban elkészült dokumentum részei voltak. Az egyik lapon, az egykori fedlapon a hivatali iktatószám alatt Összefoglaló ellenőrzési jelentése cím olvasható. A dokumentum, amelyen "tervezet!" "szigorúan titkos" és "nem másolható" minősítés szerepel, "A Postabank Rt.-nél és a Workout Kft.-nél az 1155/1998. (XII. 9.) kormányhatározat 9. pontja alapján az állami pénzeszközök felhasználásnak ellenőrzéséről" alcímet kapta. Minősítette: Sepsey Tamás, egy példánya 96 lapból áll. Egy másik oldal szerint a példányokat a Postabank akkori elnöke, Auth Henrik, a Miniszterelnöki Hivatal akkori közigazgatási államtitkára, Bártfai Béla, a pénzügyi tárca államtitkára, Naszvadi György és a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat Irányító Tárca Nélküli Miniszter (Demeter Ervin) kapta.

Számtalan papír között

Az Index a csonka dokumentum megjelenését követően kérdezte Sepsey Tamás volt Kehi-elnököt és Stumpf Istvánt, az Orbán-kormány kancelláriaminiszterét a dokumentum valódiságáról, de egyikük sem volt hajlandó beazonosítani. Stumpf akkor azt mondta, hogy hat év elteltével egy olyan ügyben, amelyben számtalan hivatalos dokumentum keletkezett, nem lehet megmondani, hogy a most nyilvánosságra került szöveg megegyezik-e az akkori jelentéstervezettel. Később az Index birtokába került egy a kancelláriaminiszter aláírásával ellátott levél is, amely szerint öt hónappal a jelentéstervezet elkészülte után, 2000. decemberében utasította a Kehi-elnököt, hogy 2001 végéig függessze fel a Postabank konszolidációjának további vizsgálatát. A levelet Sepsey és Stumpf is hamisítványnak minősítette.

Mindenre képes

Sepsey az Index kérdésére az újabb dokumentumok megjelenése után pénteken azt mondta, hogy a Stumpf-levél hamisítvány, aki azt készítette, okirat-hamisítást követett el. Aki ilyen leveleket hamisít, az másra is képes - jelentette ki a volt Kehi-elnök. Stumpf Istvánt többszöri próbálkozásunkra sem sikerült utolérni.

Veres János pénzügyminiszter azonban belső vizsgálatot kezdeményezett tárcájánál, hogy kiderítse, hová tűnt a jelentés példánya a minisztériumból. Veres korábban többször említette, hogy az irattári nyilvántartásból látszik, elődje, Varga Mihály kétszer is kikérte a KEHI-jelentést, de annak nincs nyoma, hogy másodszor visszavitte volna a hiányzó dukomentumot.