Keller adóügyekért jelentette fel a polgári körös alaptványt

2003.03.10. 19:04
Nem járhatna adóvisszatérítés a polgári körök alapítványát támógatóknak, mert politikai szervezeteket nem lehet adókedvezménnyel segíteni - vélekedett a Nap kelte című műsorban Keller László. A MeH közpénzügyi államtitkára megerősítette a műsornak, hogy büntetőeljárást is kezdeményezett az Orbán Viktor által életre hívott alapítvány működése kapcsán.
Keller László beadványa nyomán múlt hét péntek óta az ügyészség vizsgálja a Szövetség a Nemzetért Alapítvány működésének törvényességét. A közpénzügyi államtitkár az Indexnek elmondta, rendőrségi, illetve ügyészségi eljárást egyaránt kezdeményezett a polgári köröket támogató Szövetség a Nemzetért Alapítvány működése ellen.

Keller szerint Orbánék alapítványa nem közhasznú

A politikus a Nap Kelte hétfő reggeli adásában azt mondta, hogy a polgári köröket segítő alapítványt kiemelten közhasznú szervezetként vették nyilvántartásba, ezzel az alapítványnak átutalt támogatás leírható az adóalapból, pedig politikai szervezet támogatása a jogszabályok szerint nem írható le. "Politikai szervezeteket adókedvezményen keresztül támogatni tilos" - hangoztatta Keller, aki úgy véli: a polgári körökre és az azt segítő alapítványra a párttörvény az irányadó, nem pedig a civil szervezetek működését szabályozó egyesülési törvény.

Perselyezni tilos

Keller úgy nyilatkozott: "perselyezésre" sem jogosul senki az egyházakon kívül, a polgári körök mégis adományokat gyűjtöttek egy tavalyi rendezvényükön. Mindezt úgy, hogy még az alapítványuk sem létezett. Egyes szakértők szerint a tavaly augusztusi pénzgyűjtés után az abban résztvevőknek az adószabályok szerint adózniuk kellett volna. Az Index úgy tudja: Kellerék azt is kifogásolták beadványaikban, hogy a Szövetség a Nemzetért Alapítvány téglajegyeket bocsátott ki, mert ez értékpapírnak minősül, amit a szakhatóságok engedélye nélkül nem lehet kibocsátani.