Rendkívüli ülésen vitatják meg a kémsztorit

2005.08.25. 15:17
Rendkívüli parlamenti ülésen vitatja meg a parlament nemzetbiztonsági bizottsága a magyar minisztériumokba állítólagosan beépült román kémnő és férje ügyét. A román sajtó is boncolgatja a kémsztorit szálait.
A Malév privatizációja mellett várhatóan a magyar államigazgatásba állítólag beépült román kémnő históriája is szóba kerül a parlament nemzetbiztonsági bizottságának pénteki, rendkívüli, zárt ülésén. A rendkívüli tanácskozás összehívását a Fidesz kezdeményezte.

Mint arról nemrég beszámoltunk, egy nemzetbiztonsági átvilágításon kiderült, hogy a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) egyik munkatársa - a gyanú szerint - a román hírszerzésnek dolgozott. A nemzetbiztonsági szolgálatok az illetőt kiszorították az országból, noha - mint megtudtuk - továbbra is itt él, sőt, letelepedési engedélyt is kapott.

Az Index több forrásból származó, korábbi információi szerint az érintett Szatmári Ildikó, aki egyebek mellett az oktatási tárca főtanácsosa is volt. Férje, Szatmári Tibor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség budapesti irodavezetője volt, és ő is kapcsolatban állt a HTMH-val.

Romániában is téma

A legnagyobb román napilapok is foglalkoznak a Magyarországon kirobbant kémbotránnyal, a Szatmári házaspár ügyével. Mint ismeretes, a hírek szerint a magyar hatóságok "kiszorították" a két személyt itteni, kormányzati munkahelyükről, ám nem utasították ki őket az országból, noha állítólag felmerült az a gyanú, hogy külföldi (román) titkosszolgálatnak dolgoztak. Sőt, időközben a házaspár férfitagja, Szatmári Tibor letelepedési engedélyt is kapott Magyarországon - ahogyan erről maga az érintett az Indexnek is nyilatkozott.

A román lapok közül az Adevarul Markó Bélának, az RMDSZ elnökének véleményét idézi, miszerint a történet leginkább egy detektívregényre emlékeztet. A romániai magyar vezető reményét fejezte ki, hogy "a két ország között olyan a viszony", hogy ne legyen szükség kémekre közöttük. Markó ugyanakkor az Adevarul szerint elismerte, hogy Szatmári Tibor dolgozott az RMDSZ-nél, 1998-99-ben például a szervezet sajtóirodáján tevékenykedett.

Ködös ügy

Az Evenimentul Zilei (EvZ) is Markó Béla már idézett kijelentéseit citálja, de részletesen beszámol a botrány következményeiről is. Az EvZ szerint az ügy most a cáfolatok fázisában tart, és a cáfolatok a lap szerint a magyar hatóságoktól és az RMDSZ-től érkeznek. Ugyanakkor a lap úgy véli, hogy a Szatmári-házaspár ügye igencsak ködös. Az EvZ felidézi a magyar sajtóban megjelent híreket, miszerint a "román nőnek" két miniszterrel is intim kapcsolata volt.

Az EvZ részletesen tudósít a Magyar Nemzet cikkeiről, és arról is, hogy egy másik napilapban (alighanem a Reggelről lehet szó) fotó jelent meg, amelyen egymás közelében látható Hiller István szocialista pártelnök és Szatmári Ildikó. Az Evenimentul Zilei beszámol Tóth András nyilatkozatáról is, amelyben a nemzetbiztonsági államtitkár kijelentette: nincs arra adat, amely "a képben megfogalmazott sugalmazottakat alátámasztaná". Tóth szerint - erről az Index is beszámolt korábban - a két miniszterrel intim viszonyt fenntartó kémnő históriája kitaláció.

Az EvZ szerint azonban a magyar sajtó egy másik miniszter nevét is felvette, aki szintén intim kapcsolatra léphetett Szatmári Ildikóval, ez pedig nem más, mint Magyar Bálint, az oktatási tárca vezetője.

A Romania Libera (RL) című lap az ügy magyar politikai vonatkozásaira mutat rá először. Szerinte a Magyar Nemzet, a botrány kirobbantója a "nacionalista jobboldalhoz", illetve a Fideszhez áll közel. Az ügy kirobbantása pedig választási érdekeket is szolgálhat az RL szerint. A román újság részletesen ismerteti Szatmári Ildikó és Szatmári Tibor karrierjét, amely a férfi esetében az RMDSZ-en belüli felemelkedést jelenti, a nő esetében pedig a romániai és a magyarországi minisztériumokban, illetve közalapítványokban és más szervezetekben betöltött funkciók felsorolásában merül ki.

Nem is kémek Szatmáriék

A Romania Libera ezután érdekesebb problémákat vet fel. Ha ugyanis tényleg román kémek lennének Szatmáriék, akkor kiutasították volna őket Magyarországról. Ezt alátámasztandó ismerteti a lap Máté Levente kolozsvári RMDSZ-vezető véleményét is, aki szerint nem kaptak volna tartózkodási engedélyt Szatmáriék Magyarországon, ha tényleg spionokról lenne szó. Az RL szerint furcsa, hogy sem a magyar kormány, sem a román kabinet nem nyilatkozik az ügyről, bár később a lap Tóth Andrást idézi, az Indexre hivatkozva, miszerint az intim kapcsolatokról szóló történetek kitalációk.

Norica Nicolai román szenátor a román titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság tagjaként úgy nyilatkozott a Romania Liberának, hogy Szatmári Ildikó sem az SRI, sem pedig a SIE ügynöke nem volt. (A két rövidítés különböző román titkosszolgálatokat takar.)

Eckstein-Kovács Péter, egy másik romániai (magyar) szenátor úgy nyilatkozott a Romania Libera szerint, hogy politikai motiváltságú ügyről van szó, amely bizonyos magyarországi és RMDSZ-intézményeket akar rossz fényben feltüntetni. A Romania Libera cikke ezek után azt sejteti, hogy elképzelhető: a határon túli magyarság pénzügyi támogatását intéző közalapítványok pénzelosztási gyakorlatával egyet nem értők állnak a mostani ügy hátterében, amelynek magyar belpolitikai, illetve romániai magyar kisebbségpolitikai vonatkozásai vannak inkább, mintsem titkosszolgálati szálai.