Ásóval akadályozzák a kendermagosok tüntetését

2007.05.13. 14:33
A marihuána legalizálása mellett lándzsát törő Kendermag Egyesület szerint a debreceni önkormányzat korlátozni akarja a szervezet vasárnapi demonstrációját, tehát törvényt sért. A polgármester úgy véli, csak a rendet tartják meg a városban. A tüntetést később ásós Kossuth tériek is megzavarták.

A Kendermag Egyesület közleményben tudatta a sajtóval, hogy debreceni demonstrációjukat a helyi önkormányzat azzal akarja korlátozni, hogy nem engedi a hangosítást és színpad állítását. "Ezzel a helyi Önkormányzat a Kendermag Egyesületet alkotmányos jogában, a szabad gyülekezési jogának gyakorlásában akadályozza, mely 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtandó bűncselekmény" – fogalmaz az egyesület közleménye.

A nyilatkozat az Alkotmánybíróság 4/2007 ( 02.13.) határozatára hivatkozik, amely kimondja, hogy a gyülekezési joggal élő polgárok közös véleménynyilvánítása nem gyakorolható színpad, hangosítás vagy kivetítők nélkül, ezek alkalmazásának hozzájáruláshoz kötése tehát korlátozza a gyülekezés jogát.

Juhász Szabolcs főszervező az MTI tudósítójának a helyszínen bemutatta azt a hivatalos dokumentumot, amelyben a rendőrség május 3-ai dátummal tudomásul vette bejelentett demonstrációjukat. Többek között azt, hogy színpadot állítanak fel a Nagyerdőben a Békás tó mellett, ott beszédek hangzanak el, és koncertekre kerül sor. A polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztálya ugyanakkor május 9-én kiadott egy levelet, amelyben "közútkezelői szempontból" nem járul hozzá a színpad felállításához.

Ahol rend van

A közleményt Kósa Lajos fideszes polgármester kommentálta az Indexnek. Kósa szerint az önkormányzat semmiféle jogviszonyba nem keveredett a Kendermag Egyesülettel. A színpad és a hangosítás létesítésére egy nyíregyházi magánszemély kért lehetőséget, de mivel a kérelemből nem derült ki, hogy az illető pontosan mit akar, a kérést elutasították. Felvetésünkre, miszerint a debreceni Kossuth téri tüntetéseket is magánszemélyek szokták bejelenteni, Kósa úgy reagált, hogy ha megkérdezik az illetőket arról, hogy mit akarnak, akkor világosan közlik, hogy tüntetni. "Ez egy olyan város, ahol rend van, és nem olyan, mint Budapest, ahol nincs" – fogalmazott a polgármester.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly októberben hozott egy rendeletet, amely politikai rendezvényeken engedélyhez kötötte színpad vagy hangosítás kiépítését. Az Alkotmánybíróság azonban idén februárban megsemmisítette ezt, mivel sértette a gyülekezési szabadságot.

Az SZDSZ Új Generáció elnöke szerint ki kell vizsgálni, hogy a rendőrség feladatát megfelelően teljesítette-e, a törvényi előírások szerint biztosította-e a debreceni tüntetés helyszínét. Léderer András kifogásolta, hogy a rendőrök ugyan távozásra szólították fel a bejelentett rendezvényt ellehetetlenítő csoportot, de nem léptek fel velük szemben, miután azok nem tettek eleget a felszólításnak.

Ásóval jöttek

Az ügy érdekessége, hogy bár az önkormányzat közútkezelői szempontokra hivatkozik, a szervezők a színpadot ott kívánták felállítani, ahol nincs járműforgalom. Amikor neki akartak látni a színpad felállásának, hangos szóváltásba keveredtek helyi polgárokkal. Feltűnt közöttük Ágoston Tibor, a debreceni Kossuth téri tüntetők egyik vezérszónoka is, aki ásót tartva a kezében állt a dobogóra, és néhány társával együtt nem engedte azt elmozdítani.

"Karóval jöttem kendert temetni" – mondta, indokolva, hogy miért van ásó a kezében. Közben többen koszorúszalagokat feszítettek ki olyan feliratokkal, mint: "Tisztafejű magyar fiatalokat a nemzetnek", vagy "Húzzatok el". Ágoston felszólította a kendermagos demonstrációra érkező fiatalokat, hogy Debrecent "ne gyalázzák meg".

A demonstráció szervezői időközben segítséget kértek a helyszínen tartózkodó rendőröktől, akik ugyan távozásra szólították fel a tüntetést megzavarókat, de arra azok nem reagáltak. A rendőrök ezek után csak szemlélték az eseményeket. "Most is ott állnak, és semmit nem csinálnak" – mondta az Indexnek dr. Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa. "Még a feljelentést sem hajlandók átvenni, azt mondják, be kell menni vele a kapitányságra." Fazekas arról is beszámolt, hogy a félig felállított színpad néhány helyen megrongálódott.

Több városban is

A Kendermag Egyesület a Global Marijuana March nevű nemzetközi rendezvénysorozat magyarországi részét tartja vasárnap délután Nemzeti Legalizációs Népgyűlés címmel. A békés demonstrációhoz több Magyar nagyváros is csatlakozott, így Debrecen, Szombathely, Nyíregyháza, Pécs és Szeged. A rendezvény célja, hogy a társadalom és a politika figyelmét felhívja arra, hogy a jelenlegi drogpolitika igazságtalan, költséges és sikertelen. A Kendermag Egyesület Legalizációs Kátét készített, amely a hazai drogpolitika megreformálásának egy lehetséges módját tartalmazza. A dokumentumot a vasárnapi rendezvényen mutatják be a nyilvánosságnak.