Dulakodó fideszes országgyűlési képviselőt állítottak elő

2007.07.09. 18:00
Rendőrökkel dulakodott egy Fejér megyei fideszes képviselő hétfőn hajnalban. Lengyel Zoltán nem tudta igazolni magát, összevitatkozott a rendőrökkel, akik végül előállították.

Dulakodásba torkollott egy országgyűlési képviselő és az őt igazoltató rendőrök vitája hétfő hajnalban Budán, adta hírül a Havariapress. Úgy tudjuk, hogy Lengyel Zoltán, a Fidesz Fejér megye, hatos számú egyéni választókerületi képviselője keveredett vitába a rendőrökkel. A Fidesz hétfőn este megerősítette értesüléseinket.

A történtek részletei nem teljesen világosak, egyelőre úgy tudni, hogy a képviselő autójával az Alagút utcában hajtott, amikor a rendőrök megállították és igazoltatták. Mivel nem voltak nála az iratai, a képviselő szóváltásba keveredett a rendőrökkel, akik végül kirángatták autójából. A dulakodás közben a képviselő karórájának fémszíja elszakadt és az óra leesett a kezéről. A rendőrök a képviselőt a kerületi kapitányságon előállították, ahol az adatai megállapítása után szabadon engedték. A dulakodás közben egy rendőr és a képviselő megsérült.

Fürdőnadrágban vezetett

"Ha nem velem történik, nem is hiszem el, hogy ma Magyarországon ilyen megtörténhet" - mondta az Indexnek Lengyel Zoltán. Az alagút közelében volt a közúti ellenőrzés, a Lengyelnél csak a kocsi papírjai voltak, ráadásul csak egy fürdőnadrág volt rajta, így nem tudta igazolni magát, számolt be a hétfő hajnalban történtekről a képviselő. A megállított képviselőt ezért bevitték a kerületi kapitányságra. Lengyel azt állítja, hogy amíg a személyi irataira vártak, addig verést kapott.


Lengyel Zoltán

A végül elengedett képviselő látleletet vetetett fel a János kórházban sérüléseiről, és vérvizsgálatot kért, hogy bebizonyítsa, nem fogyasztott alkoholt. Lengyel még nem tett feljelentést, mivel szombat éjjel érkezett haza külföldi utazásából, vasárnap éjjel a rendőri incidens miatt nem tudott aludni, most elsősorban pihenésre van szüksége. Lengyel az arcán, a fején, a csuklóján, a vállán és a hátán szenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket, a hátán még mindig látszik egy rúgás nyoma, mondta a képviselő felesége.

Lengyel Zoltán az MTI-nek elmondta: vasárnap éjjel 11 óra körül állította meg autóját három, a képviselő elmondása szerint azonosító számot nem viselő rendőr az Alagút utcánál. Mivel nem voltak nála papírok, ezért telefonon felhívta egyik közeli hozzátartozóját, vigye a helyszínre iratait. A rendőrök ezután kirángatták autójából, a földre teperték és fojtogatták, majd az I. kerületi rendőrkapitányságra vitték. Lengyel Zoltán ott tudta magát igazolni a hozzátartozója által bevitt útlevelével.

Arra a kérdésre, hogy hivatkozott-e mentelmi jogára, közölte-e a rendőrökkel, hogy országgyűlési képviselő, Lengyel Zoltán elmondta: megemlítette, de a helyszínen nem tudta ezt igazolni, mivel csak az országgyűlési parkolásra jogosító kártyája volt kocsijában. Lengyel Zoltán elmondta, szándékában áll feljelentést tenni az őt bántalmazó rendőrök ellen.

Hivatalos személy elleni erőszak

A rendőrök Lengyelt hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentették. Keresztesi Imre, a Központi Nyomozó Főügyészségtől megerősítette a hírt. "Az első kerületi kapitányság vezetője küldte meg az ügy iratait hivatalos személy elleni erőszak gyanújával a a Központi Nyomozó Főügyészségnek" - mondta az Indexnek Keresztesi Imre. Ez csak az ügy egyik oldala, a képviselő bántalmazás miatti feljelentése a Budapesti Nyomozó Ügyészség illetékességi körébe tartozik majd, tette hozzá a szóvivő.

A még friss ügyről egyelőre nem tudott bővebb tájékoztatást adni Keresztesi Imre. "Ma érkeztek meg a rendőri jelentések, ezek tanulmányozása után döntünk kedden a nyomozás elrendeléséről, ha fennáll a hivatalos személy elleni erőszak gyanúja. Egy sértett rendőrről tudunk, nyolc napon belül gyógyuló sérülései vannak" - mondta a szóvivő, aki keddre ígért további részleteket. Úgy tudjuk, az egyik rendőrnek felrepedt a szája.

A 47 éves, nős férfi öt éve parlamenti képviselő, 1994 óta Sáregres község polgármestere. A 2002. évi országgyűlési választásokon Sárbogárdon (Fejér 6. vk.) szerezte mandátumát. 2006. évi országgyűlési választásokon Fejér megye 6. választókerületében ismét egyéni mandátumot szerzett. 2006. május 30-tól a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság tagja.