A szociknak jöhet jól a válsághelyzet

2006.03.28. 14:44
Elbizonytalaníthatja a hétvégi pártgyűlésekre igyekvőket az a fenyegetés, amelyről Gyurcsány Ferenc számolt be kedden. A politológus szerint Gyurcsánynak kedvezhet, hogy "ő tudja megteremteni az emberek számára fontos biztonságot". Lehetnek azonban hátulütők.

Kern Tamás szerint, ha abból indulunk ki, hogy a bejelentés alapja valós, akkor az olyan hatást válthat ki, ami elbizonytalaníthatja a hétvégére meghirdetett nagygyűlések esetleges résztvevőit.

"Ez a hatás erősebben sújthatja a Fideszt, ugyanis az ellenzéki párt Kossuth téri rendezvényére valószínűleg eleve sokkal többen mentek volna el, mint a szocialisták gyűlésére, ráadásul a budapesti nagygyűlésekre érkező tömegekből a Fidesz akart (és tudott volna) előnyt kovácsolni" - mondta a Századvég politikai elemzője.

"Válsághelyzetben mindig megerősödik a kormányzat" - mondta az elemző, aki szerint a rendszerváltás óta készült felmérésekben az emberek mindig a biztonságot jelölik meg életük legfontosabb részének. Mivel a kormánynak van lehetősége intézkedéseket hozni, az emberek szemében úgy tűnhet, hogy ők tudnak úrrá lenni a helyzeten.

Kern Tamás kommunikációs fogásnak nevezte, hogy a kormányfő magához vonta az összes intézkedést, így az ő szerepe lehet "az emberek számára fontos biztonság megteremtése".

A politológus szerint viszont elhiteltelenítheti a fenyegetés komolyságát, hogy nem hívták össze az egyéb ügyekben gyakran ülésező nemzetbiztonsági kabinetet.

Kern Tamás felhívta a figyelmet, visszaüthet, ha kiderülne, hogy a fenyegetés nem komoly, vagy nem olyan, mint amilyennek a kormányfő beállította. Példaként említette a legutóbbi spanyolországi választásokat. Az addig toronymagasan vezető Aznar-féle kormánypárt a választások előtti madridi robbantások után végül alulmaradt, mert a terrorcselekményeket az ETA-ra próbálta hárítani, miközben az al-Kaida állt a robbantás hátterében.