Kommunikációs fogás Gyurcsány visszavonulása

2006.03.21. 16:34
A miniszterelnök így tudott a legjobban visszavonulni; a szocialisták valószínűleg attól féltek, hogy nem tudnak annyi embert az utcára vinni, mint a Fidesz. A politológus elemez.

Meghátráltak, mert valószínűleg attól féltek, hogy nem tudnak akkora tömeget az utcára vezényelni, mint a Fidesz, és ennek a választások előtti hétvégén akár nagy jelentősége is lehetett volna, mondta az Indexnek Kern Tamás, a Századvég politikai elemzője.

Kern Tamás arra reagált, hogy kedden a miniszterelnök bejelentette: "okos enged" alapon az árpilis 2-ára tervezett helyett egy nappal korábban tartják budapesti választási nagygyűlésüket. A szocialisták szombaton jelentették be, hogy a köztársaság védelme érdekében az Andrássy útra várják a köztársaságért aggódó híveiket. A vasárnapi Fidesz-kongresszuson viszont Orbán Viktor ugyanerre a napra hirdette meg a szolidaritás napját, és a Kossuth térre hívta szimpatizánsait.

Hiller István hétfőn arra kérte Orbánt, hogy hozzák előre a fideszes gyűlés időpontját, délután viszont Orbán már azt közölte, hogy a Fidesz mindenképp 2-án délután tartja rendezvényét, és azt ajánlotta, a szocialisták aznap délelőtt menjenek az utcára.

Elbizonytalanító különbség

A Fidesznek sosem volt probléma több százezer embert az utcára hívnia, az MSZP pedig az első komolyabb utcai rendezvényére készül, körülbelül 150-200 ezer emberre számíthatnak, mondta Kern Tamás. A politikai elemző szerint ha egy napon lett volna a két rendezvény, akkor ez a különbség elbizonytalaníthatta volna a szocialisták egy részét.

Az MSZP-s nagygyűlés előre hozása azért is lehet jó fogás, mert így a kormányfő azt tudja kommunkálni, hogy a kialakult, sokakban félelmet keltő helyzetért a Fidesz a ludas, ők pedig a békés fél. Kern szerint a szocialisták így azt tudják kommunkálni, hogy "a miniszterelnök gesztusokat tesz, higgadságot mutat, a Fidesz pedig az agresszív fél, aki nem enged."

"A miniszterelnök így tudott a legjobban visszavonulni" - vélekedett Kern Tamás, aki szerint a médiában a szombati nap így kizárólag Gyurcsányé lesz, ha pedig egy napon lett volna a két nagygyűlés, akkor ez a médiafelület osztott lett volna, ráadásul az összehasonlításról szólt volna, ami a szocialstáknak valószínűleg nem kedvezett volna.