A MIÉP tartózkodott, a Sorstalanság fogy

2002.11.07. 18:09
A fővárosi közgyűlés jövő szerdai ülésén a MIÉP várhatóan nemmel szavaz Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas író díszpolgári címére. A Sorstalanságból alig egy hónap alatt 70 ezer példány fogyott el. Párizsban 400 óriásplakáton népszerűsítik Kertészt és műveit.
A Fővárosi Közgyűlés Díszpolgári Bizottságának kilenc tagja megszavazta azt az indítványt, hogy az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Budapest díszpolgára legyen, a testület MIÉP-es tagja tartózkodott a szavazáson, tudta meg az MTI csütörtökön a bizottság tagjaitól. Zsinka László MIÉP-frakcióvezető az MTI érdeklődésére nem kívánta kommentálni tartózkodásának okát. Jelezte azonban, hogy a közgyűlés jövő szerdai rendkívüli ülésén várhatón nemmel voksolnak majd, és akkor meg is indokolják álláspontjukat.

Ünnepi ülésen veheti át

A közgyűlés még szeptemberben döntött arról, hogy az idén Soros György amerikai üzletember, Agárdi Gábor színművész és Kertész Ákos író kap díszpolgári címet. Demszky Gábor főpolgármester azután indítványozta Kertész Imre díszpolgári kitüntetését, hogy az írónak a Svéd Királyi Akadémia október 10-én Nobel-díjat adományozott.

Az általa kezdeményezett, a közgyűlés elé korábban beterjesztett indítványt több mint húsz, köztük több ellenzéki képviselő is támogatta. Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén jóváhagyja a kezdeményezést, Kertész Imre a jövő csütörtöki ünnepi ülésen veheti át a díszpolgári címet.

Újabb ötvenezer

A nem apadó érdeklődés kielégítésére a jövő héten újabb 50 ezer példányt hoz forgalomba az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre főművéből, a Sorstalanságból a Magvető Kiadó; a könyves műhely decemberben díszkiadásban jelenteti meg az író három regényét. Morcsányi Géza, a kiadó igazgatója úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a kitüntető cím október 10-i bejelentése óta 70 ezer példány fogyott el a könyvből.

A jövő heti 50 ezres utánnyomásból vásárolhatja majd meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az Oktatási Minisztérium azt a 3800, illetve 5000 könyvet, amelyet a tárcák - ígéretük szerint - a közművelődési és iskolai könyvtáraknak ingyen eljuttatnak.

Nagy érdeklődésre utalnak

A kiadó tájékoztatása szerint a jelentősebb fővárosi könyvesboltoktól kapott visszajelzések alapján lényegében minden kötet elfogyott. A részleges vidéki információk is nagy érdeklődésre utalnak.

A Magvető a Sorstalanságon kívül 5-6 ezres példányszámban ismét kiadta a Kertész Imre művei sorozat másik három darabját, a Valaki más, a Száműzött nyelv, valamint a Kaddis a meg nem született gyermekért című könyvet. Csütörtökön többezres nagyságrendben a boltokba került további három Kertész-kötet - A kudarc, a Gályanapló és az Angol lobogó - is, így az életműsorozat összes kötete újra kapható.

A kiadó december 10-ére, a Nobel-díj átadásának napjára díszkiadásban jelenteti meg a kvázitrilógiát képező Sorstalanság, A kudarc és a Kaddis a meg nem született gyermekért című regényt.

Párizsba is beszökött

A párizsi metróban naponta megforduló százezreket Kertész Imre idei irodalmi Nobel-díjas egészalakos fotóját mutató óriásplakát fogadja a földalatti 400 peronján. A legnagyobb nemzetközi irodalmi elismerés nyertesének francia kiadója, az arles-i Actes Sud az RATP párizsi közlekedési vállalattal közösen szervezett egyhetes népszerűsítő kampányt, amely a jövő hétfőig tart.

A mintegy 2x3 méteres piros alapú plakáton a francia kiadó által eddig megjelentetett négy Kertész-mű fedőlapjának fényképe sorakozik az író alakját sötét gyapjúkabátban, kalapban, fehér sállal megörökítő mosolygós fotó mellett. A viszonylag kicsiny, de kényes ízlésű délvidéki francia kiadóház sajtóreferense az MTI tudósítójának telefonon elmondta, hogy a vezető lapok, a Le Monde, a Le Figaro és a Libération hasábjain is elhelyeztek hirdetéseket, valamint a nagy fővárosi és vidéki könyvesboltokba is hamarosan plakátokat küldenek. Az Actes Sud a Nobel-díj kihirdetését követően összesen negyvenezer példányban újranyomtatta Kertész eddig egyedül náluk kiadott könyveit.