Jegyzőkönyv-hamisítást sejt a K&H ügy egyik gyanúsítottja

2005.08.22. 15:01
Újabb feljelentés Kulcsár-ügyben: most nem a K&H-nál eltűnt pénzek miatt fordult valaki a nyomozó hatóságokhoz, hanem közokirat-hamisítást sejt az egyik gyanúsított. A Legfőbb Ügyészség továbbra is azt állítja, hogy minden rendben zajlott.

Feljelentést tett Kulcsár Attila exbróker kihallgatása miatt a K&H-ügy egyik gyanúsítottja, a Britton nevű céget korábban irányító Kerék Csaba. Kerék és ügyvédje az ügyészség módszereit kifogásolja. "Nincs takargatnivalónk a Kulcsár-ügyben" - mondta ugyanakkor Polt Péter legfőbb ügyész vasárnap este A szólás szabadsága című műsorban, ahol őt a Kulcsár Attila kihallgatásáról készült, egy héttel ezelőtt ugyanebben a műsorban bemutatott videófelvétellel szembesítették. Polt kifogásolta azt is, hogy a média eljárásjogi kérdéseken akadékoskodik, miközben az ügyészség a K&H-nál történtek lényegét szeretné kideríteni.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Kulcsár Attila ügyvédjével sugdolózva, mosolyogva, oldott légkörben tett vallomást az ügyészségen. A videofelvétel Kulcsár Attila június 9-i kihallgatásán készült az ügyészségen.

Kerék maga is gyanúsított

Kerék Csaba, aki maga is a K&H-ügy egyik gyanúsítottja, most közokirat-hamisítás gyanújával tett feljelentést Kulcsár Attila videóra rögzített kihallgatása miatt. Kerék és ügyvédje, Ruttner György véleménye szerint ki kell vizsgálni: van-e felelőse annak, hogy a Kulcsár Attila kihallgatásáról készített jegyzőkönyv és videofelvétel között lényeges tartalmi eltérések vannak, olvasható az MTI-hez pénteken eljuttatott feljelentésben.

A feljelentés szerint az írott jegyzőkönyv és a tényleges eseményeket rögzítő videokazetta összevetéséből egyértelműen megállapítható, hogy a kettő között lényeges tartalmi eltérések vannak. Ez Kerék és védője szerint felveti a jegyzőkönyv, azaz a közokirat tartalmi meghamisításának lehetőségét.

A feljelentés szerint az is megállapítható, hogy az írott jegyzőkönyv igen lényeges tények tekintetében nem tartalmazza a kihallgatáson történteket, az elhangzott kijelentéseket, "sőt hamisan tünteti fel, hogy bizonyos tényállítások valójában kitől származnak". "A videokazetta utóbb hivatkozott tartalma pedig lényeges tényeknek hamisan történő közokiratba foglalását jelentheti" - olvasható a feljelentésben.

Az ügyészség cáfol

Ugyanakkor a Legfőbb Ügyészség (LÜ) szerint nem ütközik semmilyen írott jogi szabályba és nem ellentétes az elméletben leírt és használt módszerekkel az az ügyészi taktika, amelyet Kulcsár Attila videóra rögzített és a közelmúltban nyilvánosságra került vallomásakor alkalmaztak.

"A gyanúsítotti kihallgatásán alkalmazott speciális taktika, annak módszere, a kihallgatás tudatosan megválasztott légköre nem ellentétes a krimináltaktika elméletében leírt és alkalmazott módszerekkel, az semmilyen írott jogi szabályba nem ütközik. A megválasztott taktika eredményesnek is bizonyult" - olvasható a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek osztályának belső vizsgálatáról készített feljegyzésében, amelyet hétfőn tettek közzé a LÜ internetes honlapján.

A feljegyzés készítői azt is hangoztatják, hogy a kihallgatáskor az ügyészek az emberi méltóságot tiszteletben tartották, a vallomást nem bűncselekmény útján, avagy más tiltott módon, vagy a gyanúsított és védő eljárási jogainak lényeges korlátozásával szerezték meg. Nem tettek fel a gyanúsítottnak a választ, illetve nem bizonyított tény állítását magában foglaló, a törvénnyel össze nem egyeztethető ígéretet tartalmazó kérdést.