Rogán: A kórháztörvény semmisnek tekinthető

2003.06.24. 18:57
Házszabály- és alkotmányellenesek voltak a kórháztörvény elfogadásának körülményei - véli a Fidesz. A párt szerint a kormánytöbbség "megalázta" Mádl Ferencet. Az igazságügyi minisztérium szerint minden rendben.
Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz a kórháztörvény miatt - jelentette be Rogán Antal. A párt frakcióvezető-helyettese szerint a törvény semmisnek tekinthető, mert a jogszabályról döntő hétfői rendkívüli ülést "házszabály- és alkotmányellenesen hívták össze".

Mint mondta, a házszabály szerint az ülés tervezett napirendjéről legalább két nappal a tanácskozás kezdete előtt értesíteni kell a képviselőket. Rogán szerint a kormánytöbbség a megfontolásra visszaküldött törvény változtatás nélküli elfogadásával "megalázta Mádl Ferencet".

"A Fidesz mindent elkövet, hogy ne a kórháztörvény tartalmi kérdéseivel, hanem formai kérdésekkel foglalkozzanak az emberek" - reagált a Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakra Göndör István. A szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint a Fidezs még a köztársasági elnököt is "belerángatja kicsinyes politikai játékába". Véleménye szerint a határozatképes Országgyűlés éevényesen döntött.

Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi minisztérium szabad demokrata politikai államtitkára még a hétfői vita során kijelentette: a köztársasági elnök jogai nem sérültek, a kormány a törvény szerint cselekszik, a rendkívüli ülés összehívása jogszabályoknak megfelelően történt.