Az egyetemek nem fogadják el az érettségit?

2005.05.10. 18:17
Az idén debütáló kétszintű érettségi rendszer egyik legfontosabb eleme, hogy kiváltja a felvételi vizsgát. Az idő előtt megismert tételek miatt előfordulhat, hogy az egyetemek nem fogadják el az így letett érettségit.

Ha magyarból és matematikából tömeges méretekben kerültek ki tételek, akkor az egyetemeknek meg kell fontolniuk, hogy elfogadhatják-e az ilyen módon letett érettségi vizsgát - közölte Bessenyei Lajos, a Magyar Rektori Konferencia elnöke kedden.

Az idén debütáló kétszintű érettségi rendszer egyik legfontosabb eleme, hogy kiváltja a felvételi vizsgát. A szakok többségén az egyetemek és főiskolák középszintű érettségit kértek, kivételt a nyelvszakok és egy-két népszerűbb képzés jelent.

Elszigetelt vagy tömeges

Bessenyei Lajos elmondta: ha elszigetelt esetekről van szó, akkor is gondot jelent, de nem akkorát, mint ha tömegesen történt. Akkor is igazságtalan, nem tiszta az ügy, de nem akkora mértékű a probléma, hogy az egész rendszert fel kellene borítani. Ebben az esetben az egyetemek nem ragaszkodnak a speciális eljáráshoz.

A Magyar Rektori Konferencia a napokban állást foglal a kérdésben, miután konzultált az illetékesekkel és az állampolgári jogok biztosával. Molnár Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora elmondta: pontosan meg kell nézni mi történt. Megkeresik az oktatási tárcát és az egyetem vezetése mindenképpen foglalkozik a kérdéssel.

Eddig húsz középiskolából érkezett jelzés rendellenességről a keddi matematika érettségivel kapcsolatban az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközponthoz illetve a minisztériumhoz - közölte az oktatási tárca sajtóirodája. Bővebben> > >

Újraírathatják az érettségit

A visszajelések között volt alaptalan híresztelések is, amelyek nem lehetett alátámasztani - mondta Szántó Gabriella, a minisztérium szóvivője. Az érintett eseteket a tárca megvizsgálja, és amennyiben kiderül, hogy csalás történt, ezekben az iskolákban újra kell írni a matematika érettségit az erre kijelölt pótnapon - közölte a minisztérium.

Az Index információi szerint a budapesti Szent Margit Gimnáziumban már hétfőn ismerték néhány tantárgy érettségi feladatit. Az MTI szerint a budapesti Madách Imre Gimnáziumban, a győri Czuczor Gergely Bencés gimnáziumban is töben ismerték előre az érettségi feladatait, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának folyosóján kedden több tanuló azzal kérkedett, fejből tudják a matematika érettségi első négy feladatát.