Karsai nem ment el az MSZP frakcióülésére

2007.10.13. 12:04
Karsai József, a miniszterelnököt az utóbbi időben többször bíráló battonyai polgármester nem vesz részt az MSZP frakcióülésén, mert azt tejesen értelmetlennek tartja. A szocialista politikus erről szombaton délelőtt nyilatkozott.

Karsai József úgy fogalmazott: felesleges lenne azért ott lennie az ülésen, hogy megismételje a tiltakozását.

Tudomása szerint a szocialista polgármesterek nagy része amúgy sem ér rá szombaton, mert hétvégén a többségnek programja van a választóival, ahogyan neki is. (Az MSZP frakcióban 38 polgármester ül és összesen nagyjából 100 önkormányzati tisztségviselőt érinthet az összeférhetetlenségi javaslat.)

Véleménye szerint, Gyurcsány Ferenc már többször cselekedett teljesen ellentétesen azzal, amire a frakció felhatalmazta. Példaként említette, hogy egy héttel ezelőtt a képviselőcsoport ülésén nem arra hatalmazták fel a kormányfőt, hogy népszavazási kezdeményezést jelentsen be, hanem arra, hogy a hét pontról beszéljenek, dolgozzák ki a javaslatokat.

A szocialista képviselő hangsúlyozta: a többség azzal sem ért egyet, hogy a képviselőkre vonatkozó szabályokat a Zuschlag-ügy miatt változtassák meg, és így összemossák a két dolgot.

Karsai József úgy látja, a miniszterelnök tönkreteszi a politikusok maradék tekintélyét is.

Mint mondta, nem fordult meg a fejében, hogy kilépjen a frakcióból. "Valamelyikünk nem szociáldemokrata, de én biztosan az vagyok" - hangoztatta. (A miniszterelnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy "mára jelentősen meggyengültek vagy megszűntek a hagyományos, az embereknek védelmet nyújtó szociáldemokrata program alapvető feltételei".

Karsai József a kormányfő hét pontos csomagjának bejelentése után többször nyíltan bírálta Gyurcsány Ferencet, és azt nyilatkozta, hogy a miniszterelnöki pozíció inkább összeférhetetlen a pártelnökséggel, mint a polgármesterség a képviselőséggel. Azt is mondta, hogy a javaslat "egyszerűen őrültség".

Sajtóhírek szerint a múlt keddi ötórás frakcióülésen Gyurcsány Ferenc éppen azokat a polgármestereket bírálta, akik képviselőségük mellett meg akarják tartani polgármesteri tisztségüket is, amikor Karsai József váratlanul vitatkozni kezdett vele.

A körülötte ülők megpróbálták lecsitítani, de ez nem járt sikerrel, ezért elhatározták, baráti segítséggel kivezetik a teremből. Közben azonban a szocialista politikus összeesett. Ekkor mentőt hívtak a hivatalos közlés szerint vérnyomásproblémákkal küszködő politikushoz.