Kövér: Titkosszolgálatok mozgatják a kormányt?

2004.04.20. 16:45
Külföldi titkosszolgálatokkal való együttműködéssel hozta hírbe a kormányt Kövér László - értesült a Népszabadság.Mint mondta, "Magyarország határain belül nincs olyan magyar érdekcsoport, amelynek érdekében állna az, ami most történik". Az MSZP - ha Kövér nem tudja bizonyítani állításait - visszahívná a fideszes politikust az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöki tisztségéből.
A Fidesz választmányi elnöke múlt hét szerdán egy pécsi fórumon azt mondta, "ma már azt kérdezik az emberek Magyarországon, vajon indokolhatja-e az ilyen mértékű dilettantizmust, a most tapasztalható kártételeket a hozzá nem értés, vagy ennél többről van szó".

Kövér szerint azt nézik az emberek a térképen, hogy melyik állam fővárosában székelő titkosszolgálatok mozgatják a szálakat a magyar kormányon keresztül. "Azt kérdezgetik maguktól, hogy vajon csak egy ország van-e vagy netán több is, amely képes arra, hogy meghatározza, mi történjék és mi ne ebben az országban" - írja a napilap.

Kövér szerint ez a kérdés mindenképpen felvetődik, mert ilyen mértékű károkozás másként nem volna elképzelhető. A Fidesz választmányi elnöke hangsúlyozta, "Magyarország határain belül nincs olyan magyar érdekcsoport, amelynek érdekében állna az, ami most történik".

Orbánnak tisztázni kell

Az MSZP frakcióelnöksége felszólítja Áder János (Fidesz) frakcióvezetőt, hogy amennyiben Kövér László nem tudja bizonyítani a magyar kormány külföldi titkosszolgálatokkal való kapcsolatára utaló állításait, hívja vissza az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöki tisztségéből, közölte Juhász Gábor kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

"A magyar parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke nem lehet sem hazug, sem hibbant képviselő" - mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese. Juhász Gábor közölte: Kövér László kijelentései nyomán Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének tisztáznia kell, mi a Fidesz hivatalos álláspontja ebben a kérdésben, igaznak tartja-e, hogy külföldi titkosszolgálatok befolyásolják a magyar kormány döntéseit, ha pedig nem, akkor határolódjon el a parlament nemzetbiztonsági bizottsága elnökének szavaitól.