Hiába kapott ki Gyurcsány, marad

2006.10.02. 06:58
Csak abban egységesek a külföldi lapbeszámolók, hogy a kormánykoalíció súlyos vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon. A BBC szerint Sólyom Gyurcsány elmozdítására szólította a kormánypártokat, a Reuters szerint a koalíció meggyengült, az AFP szerint a budapesti győzelem még meg is erősítheti a miniszterelnököt.

A kormánypártok súlyos vereségeként értékelik a külföldi beszámolók az önkormányzati választások eredményét. Valamennyi beszámoló kiemeli, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő a Fidesz elsöprő sikere ellenére sem kíván lemondani posztjáról. Ezt Gyurcsány A BBC-nek és a Reutersnek személyes nyilatkozatában is megerősítette.

"A szabad demokraták elnöke ma este határozott támogatásáról biztosította közös politikánkat, közös kormányunkat és a miniszterelnököt, és a szocialista párt vezetősége szintén teljes támogatását adta" - jelentette ki Gyurcsány a Reutersnak. A brit hírügynökségnek nyilatkozó politológusok szerint ugyanakkor a kormányfő gyengébb, mint hivatalba kerülése óta bármikor.

A Reuters Sólyom Lászlót idézte, hogy "az országgyűlés dönt a miniszterelnök személyéről". A hírügynökségnek nyilatkozó Szabados Krisztián szerint "nőni fog a kormányfőre gyakorolt nyomás az elnöki beszéd következtében, ami továbbra is tüzeli majd a tiltakozókat".

Az AFP-nek nyilatkozó elemzők velük szemben úgy vélik, a szocialisták és a liberálisok fővárosi sikere segíthet Gyurcsánynak a két hete kezdődött tiltakozások legyőzésében. A francia hírügynökség azt is kiemelte, hogy Sólyom László az ellenzék kérése ellenére sem szólította lemondásra a kormányfőt szeptember 17-én. A BBC értékelése szerint ugyanakkor a köztársasági elnök vasárnapi beszédében Gyurcsány elmozdítására szólította a kormánykoalíció képviselőit.