Marihuánát az oviba!

2004.02.01. 19:20
Négy feltétel egyidejű teljesülése megmentheti a fiatalokat attól, hogy kipróbálják a drogokat. Ezek, hogy a fiatal "tiszta" csoportba kerüljön, amelyben mindenki egyenlő, legyenek sikerélményei, és hogy szeretetet kapjon, mondta Funk Sándor addiktológus a Kendermag Egyesület szombati kerekasztal-beszélgetésén. Gábor Edina, a GYISM helyettes államtitkára a 2003-as kábítószerjelentést ismertetve azt mondta, hogy egyre több fiatal próbálja ki a drogot. A Kendermagbálon az is kiderült, hogy a legtipikusabb drogfogyasztó 20 év körüli, családjával élő, középiskolai végzettséggel rendelkező, és valószínűleg továbbtanuló férfi.
Sörfesztiválon sört iszik az ember, Kenderbálon, kendert fogyaszt?!, fejtegeti a tévében a műsorvezető vasárnap reggel. A szombati Kendermagbálról beszél, amelyen 400-450 érdeklődő figyelte, mit mond tizenegy szakember arról, hogy milyen ember az illegális kábítószer-fogyasztó. A kerekasztal-beszélgetést a Kendermag Egyesület azért szervezte, hogy a drogfogyasztóról a társadalomban meglévő - amint azt meghívójukon írták: hamis - szetereotípiákat eloszlassák.

A beszélgetés előtt lényegében egyetlen konkrét információja lehetett a laikusnak arról, milyen az illegális drogfogyasztó: törvényszegő. Orbán Viktor még miniszterelnökként mindezt azzal egészítette ki, hogy aki drogot fogyaszt, az az ördöggel cimborál. A szombati konferenciának is beillő beszélgetésen ez utóbbiról nem kerültek nyilvánosságra adatok.

Milyen a tipikus drogfogyasztó?

Igazság szerint a kutatásokra, és személyes tapasztalatokra támaszkodó szakértők Juhász Péter, a Kendermag Egyesület vezetőjének kérdésével sem tudtak nagyon mit kezdeni, hogy mik jellemzik az illegális kábítószer-fogyasztót. Pedig gyakorlatilag mindenki ott volt a beszélgetésen, aki ebben a témában hitelesnek mondható: Funk Sándor addiktológus, Gábor Edina GYISM drogügyi koordinációért felelős helyettes-államtitkára, Németh Zsolt rendőr alezredes, Ritter Ildikó kriminológus, Látrányi Erik, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa, Zacher Gábor pszichiáter Csorba József, a Magyar Narkológiai Társaság elnöke, Demetrovics Zsolt pszichológus, Pusztaházi Istvánné, az Önkontroll Egyesület elnöke.

Néhány előre bejelentett név viszont hiányzott, például Topolánszky Ákos, volt államtitkár, Csernus Imre pszichológus, vagy Oláh Miklós, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság vezetője, ők egészségügyi okokkal magyarázták távolmaradásukat, illetve volt, aki egyszerűen csak nem vállalta be a fellépést.

Bárkiből kábítószer-fogyasztó válhat

A szakértők egybehangzó állítása szerint bárki drogfogyasztóvá válhat. Ritter Ildikó azért valamivel közelebb hozta hozzánk a tipikusnak mondható fogyasztót, aki 20 év körüli, családjával élő, középiskolai végzettséggel rendelkező, és valószínűleg továbbtanuló férfi. Gábor Edinának elsőként volt alkalma nagy nyilvánosság előtt a Gyermek Ifjúsági és Sportminisztérium pénteken megjelent 2003-as kábítószer-jelentéséből idézni, ami szerint egyre nagyobb számban nyúlnak illegális drogokhoz a fiatalok, elsősorban a 15-16 éves korosztály. Funk Sándor szerint ez összefüggésben áll azzal, hogy ebben a korban az ember nyitott és kíváncsi a világ dolgaira. Ami azért meghökkentő, hiszen az is következik ebből, hogy kipróbálni a füvet normális korosztályi attitűd. Az addiktológus szerint a családok nagy részében azt elnézik, ha a fiatal részegen megy haza.

A recept

Természetesen a legideálisabb az, ha az ember nem nyúl semmilyen kábítószerhez. Funk Sándor például egy kérdésre határozottan kijelentette: esze ágában sincs drogokkal bombáznia az agyát. Hogy kiből nem lesz drogfogyasztó, arra is ő adta meg a választ. Szerinte négy körülménynek egyidejüleg kell teljesülnie ahhoz, hogy a - legveszélyeztetettebb korcsoport: a fiatalok, ne váljanak kábítószer-fogyasztóvá. Ezek, hogy a fiatal "tiszta" csoportba kerüljön, amelyben mindenki egyenlő, legyenek sikerélményei, és hogy szeretetet kapjon. Ez a recept.