Egy biztosító, sehány megye

2006.05.03. 16:20
"Olyan jó alkut nem tudunk kötni, mint négy éve" - mondta egy SZDSZ-es forrásunk a zárt ajtók mögött zajló koalíciós tárgyalásokról. Az SZDSZ-nek három könnyebb, vagy egy jelentősebb és egy kevésbé komoly tárca juthat. Esélyes a közigazgatási reform, de az egészségügy jelentős átalakítása lehet, hogy elvérzik.

Kuncze Gábor és Gyurcsány Ferenc személyesen is részt vesz az egészségügyi kérdéseket tárgyaló koalíciós szakbizottsági megbeszéléseken, ez ugyanis a két párt tárgyalásainak egyik legkényesebb pontja.

A múlt heti balatonőszödi koalíciós megbeszélésen az egészségügyi szakbizottságban az MSZP kitartott amellett, hogy 2009-ig egy egybiztosítós, de versenyalapú modellben kell az egészségügyet finanszírozni, elvetve ezzel a liberálisok többbiztosítós modelljét. Úgy tudjuk, a szabad demokraták koncepcióját ellenzi Rácz Jenő egészségügyi miniszter és elődje, Kökény Mihály is.

A szocialisták 2009-ben vizsgálnák felül a rendszert, ami a liberálisok szerint azt jelenti, hogy - mivel 2010-ben választások lesznek - 2011 előtt nem kezdődhet meg az ágazat valódi finanszírozási reformja. Az SZDSZ információink szerint ezek után nem ragaszkodik ahhoz, hogy liberális miniszter hajtsa végre az MSZP egészségügyi programját. Ha viszont hagyják a szocialisták akaratát érvényesülni, akkor egyik legfőbb választási ígéretük teljesítéséről mondanak le.

Közelebb a megoldáshoz

Közelebb van a két párt a közigazgatási reformról szóló megállapodáshoz. Ennek főbb elemeiről a héten döntés születhet. Úgy tűnik, az SZDSZ lemond arról, hogy 2010-től megnyirbálják a fővárosi kerületek jogköreit, választott önkormányzatok helyett (fő)polgármesteri hivatalokat és megbízottakat ültetve a kerületek élére. Vagyis marad a 23+1 polgármesteres és képviselőtestületes-közgyűléses modell. (Ez a szocialistáknak azért fontos, mert jelenleg 17 kerületi polgármesterük van).

Cserébe a szocialisták belemennének abba, hogy a megyerendszert két lépcsőben regionális önkormányzatok váltsák fel. Idén ősszel még megalakulnak a megyei közgyűlések, de feladatuk az lenne, hogy levezényeljék az átalakulást a régiós modellbe. Az SZDSZ elképzelései szerint 2008-ban már regionális önkormányzatokat kellene választani, majd újabb átmeneti időszak után 2010-től véglegesedhetne az új önkormányzati struktúra.

A szocialisták tudomásunk szerint ezt a koncepciót azzal egészítenék ki, hogy az önkormányzatok mandátumát négyről öt évre növelnék, ugyancsak szintén 2010-től.

Alkupozíciók

Még nem dőlt el, milyen minisztériumokat kaphat meg az SZDSZ, ha az egészségügy is a szocialistáké lesz. "Olyan jó alkut nem tudunk kötni, mint négy éve" - érzékeltette egy szabad demokrata forrásunk. A liberálisok arra számítanak, hogy vagy három "könnyű", vagy egy jelentősebb és egy kevésbé jelentős minisztériumot vezethet szabad demokrata politikus. Előbbi esetben az igazságügyi és rendészeti tárca mellett a külügyminisztérium élére kerülhet liberális politikus. Kiszivárgott hírek szerint Gyurcsány Ferenc elfogadná a magyar diplomácia vezetőjének a liberális Szent-Iványi Istvánt, ha nem sikerül a saját pártjából megfelelő jelöltet találni. Igaz, az SZDSZ-ben nem tekintik prioritásnak a külügy megszerzését.

Olyan hírek is terjednek, hogy az SZDSZ belső ellenzékéhez tartozó Fodor Gábor igazságügy-miniszter lehet, de ezt nem feltétlenül támogatná a párt vezetése. Parlamenti mendemondák szerint, amikor Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök felvette Gyurcsánynak Fodor minisztereségét, a miniszterelnök úgy reagált volna: "Na, ne kábíts!". Szakmai - és tudomásunk szerint MSZP-s - körökben ugyanakkor támogatnák Hankó-Faragó Miklóst is (ő eddig politikai államtitkár volt az IM-ben.) A harmadik liberális minisztérium egy gazdasági tárca lehetne, Kóka János vezetésével, informátorunk szerint ugyanis az SZDSZ semmiképpen sem megy bele a koalícióba, ha nem kap egy (vagy a) gazdasági tárcát.

Lamperth elfogadhatatlan

Az utóbbi sorsa azonban továbbra is bizonytalan. Az első koalíciós egyeztetések idején úgy tűnt, a tízminisztériumos modellben egyetlen gazdasági csúcsminisztérium irányítja majd a gazdaságpolitikát, és csökken pénzügyminisztérium súlya. Komoly feszültséget okoz ugyanakkor, hogy ezt a tárcát a kancelláriaminiszteri posztot várhatóan elveszítő MSZP-s Kiss Péter is szeretné megszerezni.

A problémát Lamperth Mónika oldhatja meg. Tudomásunk szerint ugyanis ő annyira elfogadhatatlan az SZDSZ számára, hogy akár a belügyminisztérium teljes megszüntetésébe is belemennének. Ebben az esetben a BM-től a rendészeti ágak az eredeti tervek szerint az igazságügyi tárcához kerülnének, a helyi fejlesztések és az önkormányzatok ügyét - külön önkormányzati minisztérium helyett - az szétváló gazdasági minisztériumok, a fejlesztési és az infrastrukturális tárcák között osztanák meg. Ebben az esetben Kóka is, Kiss Péter is miniszter lesz.

Egyre kevesebb esélye van a folytatásra Magyar Bálintnak. Gyurcsány Ferenc már többször jelezte, hogy szocialista oktatási minisztert szeretne, ráadásul - úgy tudjuk - az SZDSZ-ben is egyre kevesebben pártolnák Magyar Bálint újbóli miniszterségét.

Az SZDSZ-ben úgy vélik, minden bizonytalan, és csak az biztos, amiről a Pető–Kuncze–Magyar–Horn–Kóka-ötös döntött. "Az MSZP ebből a szempontból sokkal demokratikusabb párt" - monta egy SZDSZ-es forrásunk.