Maffiavád a kõbányai szocialisták között

2005.06.06. 16:14
Ez a párt biztos, hogy gyõzni fog, mert az itteni tagok még a temetõbõl is visszajárnak a taggyûlésekre - poénkodott a kõbányai önkormányzat egyik MSZP-s képviselõje 20-30 lázadó párttag társaságában egy hétfõi sajtótájékoztatón. A helyi szocialisták több éves tanakodás után szánták rá magukat, hogy kiálljanak a nyilvánosság elé. A csoport azonnali tagrevíziót követel, mert szerintük Kaszab Csaba alpolgármester környezete több száz fantomtag segítségével kisajátította a párt irányítását, és ezzel együtt befolyása alá hajtotta az önkormányzat gazdasági ügyeinek felügyeletét is.

Bûnözõi csoportok vezetõi vesznek részt az MSZP kõbányai szervezetének ülésein - állította nagy tapsot aratva a szocialista párttagok által szervezett sajtótájékoztatón a "húsos" alapszervezet egykori tagja. Gálicz József sokadik felszólalóként a megjelentek nagyfokú egyetértése mellett végre kimondta: itt kõkeményen bent van a maffia a pártban és az önkormányzatban is. A volt rendõr az Indexnek azt állította, hogy korábbi munkája során több most befolyásos kõbányai személyiséggel volt dolga.

Fele igaz?

A X. kerületi szervezetek képviselõi szerint Kõbányán legalább a való létszám duplájára duzzasztották fel a taglétszámot, így a párt egyes vezetõi a valós tagság kijátszásával hozhatnak döntéseket. A lázadó 15 helyi alapszervezet képviselõi azt állítják, évek óta küzdenek már az etnobiznisz mintájára önkormányzati képviselõi biznisznek nevezett jelenség ellen, de a párt egyetlen fórumán sem vették õket komolyan, pedig a visszaélésekrõl már tudomást szerezhetett Hiller István pártelnök és Lamperth Mónika belügyminiszter is. A csoport, amely megalapította a "tiszta baloldal Kõbányán" nevû mozgalmat, végigjárta a párt helyi, fõvárosi és országos etikai egyezetõ fórumait is, de eddig egyik fórumon sem folyt valódi vizsgálat, annak ellenére, hogy köztudomású: a közel 9800 fõvárosi MSZP tag között a budapesti MSZP-ben 976 kõbányai tagot tartanak nyilán, közben viszont a helyi vezetés több mint 1800 taggal számol.

Tisztességes báb

Ficsor János, MSZP-s önkormányzati képviselõ szerint az utóbbi években egyre több lett a megélhetési politikus és megélhetési párttag a helyi MSZP-ben, akik a párttagságukért üzleti megbízásokat kapnak az önkormányzattól. Ficsor szerint Kõbányán már annyira elfajult a helyzet, hogy a demokráciát már nem a többség akaratának érvényesüléseként értelmezik. Különösen tavaly szeptember óta, amikor a párt küldöttgyûlésén világossá vált, hogy a hatalom megszerzése a tét. A szocialista képviselõ szerint Szász Csaba, az MSZP helyi elnöke csupán báb, "tisztességes ember", de Kõbányán mások irányítanak. Ficsor hasonlóan vélekedett Andó Sándor X. kerületi polgármesterrõl is, aki ugyan kapott meghívót az eseményre, de ott végül nem jelent meg. Az is kiderült a sajtótájékoztatón, hogy Szász hétfõn beígérte a lázadó csoportnak lemondását, arra az esetre, ha elállnak a sajtó informálásától. A lázadók azonban a teljes elnökség lemondását kérték.

Gyõrtõl Hajdúnánásig

A sajtótájékoztatón egyik felszólalója, azt állította, hogy 2002-ben saját kezûleg vitte gépre a kétes eredetû belépési nyilatkozatokat. A kampánymunkában közremûködõ alkalmazott elmondta, hogy 2002 nagy mennyiségû egy kéztõl származó nyomtatványt regisztrált a vezetõk kérésére, amit akkor szóvá tett, de a választások miatt akkor erre nem figyelt eléggé. Az ellentmondásos létszámadatok miatt a kõbányai belsõ ellenzék, amelynek gyanús lett, hogy "Gyõrtõl Hajdúnánásig" rengeteg vidéki tagja van az alapszervezetnek, megvizsgált több nyilvántartott tagot. Kiderült, hogy 11-bõl 8 esetben nem valódi párttagról volt szó. Törökszentmiklóson találtak egy négy éve halott tagot, Maglódon pedig a MIÉP egyik alapító tagját találták meg, mint a nyilvántartásban szereplõ szocialistát.

Több tízmilliós tétel

A sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentették, hogy az ügyészségi nyomozóhivatalnál feljelentették az "önkormányzat egyik választott tisztségviselõjét". Az eseményen megjelent vállalkozó, Kálmán Ferenc azonban a várakozások ellenére nem kívánt semmit sem elárulni az ügyrõl, ahol, korábbi üzleti kapcsolata során több tízmilliós tételben "utalgattak" önkormányzati pénzeket. Kálmán kijelentette: a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kíván válaszolni semmilyen újságírói kérdésre. Ficsor egyébként azt állította, hogy Kálmán többször megfenyegették a feljelentés elõtt.

Az Index kíváncsi lett volna Kaszab Csaba alpolgármester véleményére is, ám õt nem sikerült elérnünk.