Kóka: Megtört a reformok lendülete

2007.06.01. 17:57
Az SZDSZ arra törekszik, hogy még a nyár előtt felpörgessék a megtört lendületet és szeptemberre az Országgyűlés elé kerülhessenek a változtatásokhoz szükséges jogszabályok - mondta Kóka János gazdasági miniszter, liberális pártelnök Egerben.

A liberális várakozásokhoz képest megtört a reformok lendülete - jelentette ki Kóka János pénteken Egerben. Ebben a helyzetben az SZDSZ arra törekszik, hogy a koalíciós partnerrel összefogva még a nyár előtt felpörgessék a megtört lendületet és szeptemberre az Országgyűlés elé kerülhessenek a változtatásokhoz szükséges jogszabályok, közölte a liberális pártelnök, az SZDSZ parlamenti frakciójának hétvégi kihelyezett ülése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Az SZDSZ nem konfliktust keres

Kóka János hangsúlyozta: az SZDSZ nem konfliktust keres, hanem annak az útját, miként hajthatja végre azt a programot, amelyre az MSZP-vel szerződtek. A koalíciót ugyanis a reformok megvalósítása érdekében kötötték, hangsúlyozta a politikus.

A gazdasági tárcát is vezető pártelnök értékelése szerint az elmúlt egy év kormányzati munkája sikeres volt, ám a rendszerszintű átalakítások többsége, amely nem elvonást jelent, hanem a szolgáltatások minőségének javítását, még előttünk van. "Amennyiben meghátrálunk, évekig kerülgethetjük a félbehagyott munka maradványait", mondta.

Kóka elégedett a liberális tárcákkal

Kóka úgy vélte, az elmúlt egy év komoly eredményekkel járt a liberális vezetésű tárcáknál, ezért elégedett azok munkájával. Saját minisztériumának legfontosabb törekvéseként a bürokratikus akadályok elhárítását jelölte meg a vállalkozások útjából.

Kitért arra, hogy az elmúlt egy évben kilenc nagybefektetővel írt alá támogatási szerződést, amelynek nyomán 110 milliárd forintnyi, 5700 új munkahelyet teremtő beruházás valósult meg. Ugyancsak sikerként említette, hogy már több mint egymillió szélessávú internet-előfizetőt regisztráltak. Ehhez kapcsolódóan közölte: a mobilszolgáltatók koncesszió-hosszabbításának nem csupán a szolgáltatónkénti tízmilliárd forint volt a hozadéka, hanem az is, hogy egyenként 20 milliárd forint értékű szélessávú fejlesztést hajtanak végre az ellátatlan területeken.

267 kilométer új autópálya

Úgy épül vagy épült az elmúlt másfél évben 267 kilométernyi új autópálya, hogy a közbeszerzés szigorítása és a versenykörnyezet javítása révén 40 százalékkal sikerült csökkenteni az árakat, tette hozzá a miniszter. (Más kérdés, hogy az egyik legolcsóbban pályázatot elnyert autópálya-építő éppen most küzd likviditási gondokkal, és az érintett vállalat, a Viadom azt állítja, hogy az állam miatt került bajba.)

Az egészségügyi reformok kapcsán Kóka János az eredmények között említette, hogy a patikaliberalizáció nyomán már 31 új gyógyszertár működik és 123 egyéb elárusító-helyen árulnak 400 vény nélkül kapható készítményt. Kifejtette, hogy a gyógyszerár-licitnek köszönhetően több mint 1300 készítmény vált olcsóbbá, így tízmilliárd forint marad a vásárlók zsebében, az egészségbiztosítási kassza pedig 20 milliárd forintot spórolt.

180 ezer plusz havonta az orvosoknak

A vizitdíj havonta átlagosan 180 ezer forint pluszbevételt jelent a háziorvosoknak, a kórházfejlesztési törvény révén pedig az intézmények 60 százaléka csökkenő kapacitások mellett is több bevételhez jut, sorolta az intézkedéseket.

Az SZDSZ álláspontja rendíthetetlen abban, hogy az egészségügyben nemcsak a szolgáltatói, hanem a biztosítói oldalon is versenyhelyzetet kell teremteni, mert csak ez hozhat minőségi ellátást, hangsúlyozta Kóka, aki szerint csak egy ilyen rendszer képes megmozgatni a magántőkét, ami 100 milliárd forintos nagyságrendű fejlesztéseket teremthet az egészségügyben.

Környezetvédelem, klímapolitika

Az SZDSZ célja, hogy a környezetvédelem, a klímapolitika ugyanolyan fontossá váljon a kormány számára, mint a stabilitás vagy a versenyképesség, ennek érdekében szilárd hulladékgazdálkodási és nemzeti klímavédelmi stratégiát dolgoz ki a környezetvédelmi minisztérium.

Kóka kiemelte, hogy az elmúlt időszakban 11 milliárd forint jutott a Tisza árvízvédelmére és a Vásárhelyi-terv folytatásaként idén újabb ötmilliárd forint használható fel erre a célra. Hozzátette, hogy június 1-től 293 fővel csökkentették a környezetvédelmi tárca létszámát, ami másfél milliárd forint megtakarítást eredményez. Szólt arról, hogy 30 százalékos leépítés volt a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál, ami húsz százalékkal mérsékli a működési költségeket.