Kóka és Fodor nem ismerik egymást

2007.02.19. 09:06
Szoros és nyílt verseny várható az SZDSZ március 31-én esedékes pártelnökválasztásán, az egyik induló Fodor Gábor lesz, aki nem először méretteti meg magát a pozícióért, a másik Kóka János gazdasági miniszter, ifjú SZDSZ-tag. Miben hasonlít és miben különbözik a két elnökjelölt? Ki legyen az SZDSZ új elnöke? Szavazzon!

A szabad demokraták csak március végén szavaznak arról, hogy ki kövesse Kuncze Gábort a párt élén. Az egyik jelölt Fodor Gábor, a másik Kóka János. Összehasonlítottuk őket, szavazzon a tagság előtt, hogy kinek örülne jobban!

Közös vonás a két jelöltben, hogy mindketten szeretnek biciklizni, és mindkettőnek van egy-egy 11 éves gyermeke, sokkal több hasonlóságot azonban nem fedeztünk fel bennük.

Kóka János gazdasági miniszter éppen egy éve lépett be az SZDSZ-be, míg Fodor Gábor 1994-ben, a Fidesz 1993-as elhagyása után lett a liberális párt tagja. Azóta egyszer már megpróbált az SZDSZ elnöke lenni (2000-ben Demszkyvel szemben maradt alul), idén azonban esélyesebb, mint korábban. Kóka János támogatói köre ugyancsak stabilnak tűnik, így várhatóan a következő másfél hónap kampánya döntheti el, ki lép Kuncze Gábor helyére.


Ha például az iwiwen található ismerőseik számát nézzük, Kóka János népszerűbbnek tűnik Fodornál, ő ugyanis Fodor 1811 ismerősével szemben 2187 kapcsolatot igazolt vissza. Persze ennek oka az is lehet, hogy Kóka korábban kelt – ami megerősíti azt a Fodorral kapcsolatos párton belüli nézetet és városi legendát, hogy a volt kultuszminiszternek nem elég jó a munkabírása – Kóka János ugyanis 2003. augusztus 2-án regisztrált az iwiwre, míg Fodor Gábor ezt csak 2006 áprilisában tette meg. Ráadásul a közösségi oldal adataiból kiderül, hogy egymást nem jelölték be ismerősnek.

Fodor a diplomáját az ELTE jogi karán szerezte 1987-ben, míg Kóka 96-ban fejezte be tanulmányait a SOTE általános orvosi karán. Karrierjüket már egyetemi éveik alatt tudatosan egyengették, mindketten az adott kor szellemének megfelelően: míg Fodor a Bibó István szakkollégium tagjaként Kis Jánossal, Kőszeg Ferenccel és Orbán Viktorral cimborált, addig Kóka az Elender Kft. projektmenedzsereként, majd kereskedelmi igazgatójaként építette jövőjét. Angolul mindketten beszélnek, Kóka János önéletrajzának különböző verziói változatos csoportosításban megemlítik még a német, a latin, az orosz és a francia nyelvet is.

Az egyetem befejezése után Fodor egyike volt a Fidesz alapítóinak, részt vett az Ellenzéki Kerekasztal munkájában, és a kezdetektől parlamenti képviselő is. Kóka se hezitált sokat tanulmányai végeztével, még abban az évben az Elender ügyvezetője lett, két évvel később pedig már övé volt a vezérigazgatói szék. Kóka 2003-ig, miniszteri kinevezéséig folyamatosan az üzleti életben mozgolódott.


Ambícióikat jól mutatja, hogy nevüket a tavalyi parlamenti és önkormányzati választások környékén több pozícióval kapcsolatban is emlegették, de Kuncze visszavonulásának bejelentése után már mindkettejükről lehetséges elnökjelöltként beszéltek. Szó volt arról, hogy Fodor igazságügyi vagy környezetvédelmi miniszter lehet, míg Kóka János lehetséges főpolgármester-jelöltként és orvosi végzettsége miatt egészségügyi miniszterként merült fel.

Mindkettőnek 1995-ben született az első gyereke, Kókának Bianka nevű lánya, Fodornak pedig Dániel nevű fia van. (Fodornak van egy Júlia nevű lánya is.) A párkapcsolatokban egyikük sem volt sikeres, mindketten elváltak. Kóka az utóbbi időben Kamilla nevű ifjú barátnőjével tartja izgalomban a bulvármédiát, igaz, a miniszter nagymamájáról pedig azt tudni, hogy nemcsak elkíséri unokáját az Operabálba, még részt vállalt a kampányában is.

Érdemes még megemlíteni a két vetélytárs hobbijait is. Nemrég derült ki, hogy Kóka János lényegesen kevesebbet hódol nagy szenvedélyének, a repülésnek, ugyanis eladta helikopterét. A biciklijétől talán még nem kellett megválnia, és valószínűleg tud időt szakítani további kedvenceire, a futásra és a fallabdázásra is. Fodor Gábor sem veti meg a sportot, ő azonban a kerékpározás mellett úszni szeret, nagy hobbija továbbá a színház és a mozi, élete kedves kitérőjének tartja, mikor a Lenin és a bolsevikok nevű zenekarban játszott. Legkedvesebb szabadidős tevékenységei közt említi a gyerekeivel való együttlétet.

Kóka budai gyerekként egyáltalán nem említi a háziállattartást, ez azonban még megváltozhat, ha felépül háromszintes háza a festői környezetben lévő Normafa úti, több mint négyezer négyzetméteres telken. Fodor ezzel szemben egy komondor és egy puli mellett teknőst és halakat is tart.

Kóka János Fodor Gábor
Csillagjegy rák mérleg
Gyerekek Bianka Dániel és Júlia
Magasság 191 cm 198 cm
Kik támogatják Kuncze Gábor, Rajk László, Haraszti Miklós, Magyar Bálint és Pető Iván Béki Gabriella, Bőhm András, Gulyás József, Ungár Klára, Bauer Tamás, Mécs Imre, John Emese, Bozóki András, Szent-Iványi István, Kis Zoltán
Idézet "Én csapatjátékos vagyok, nem is tudnék más lenni. Ha megnézed, hogy a politikában kik jutnak a csúcsra, azok nem igazán csapatjátékosok, inkább szólisták."
(Playboy, 2004. május)
"Miniszterként este nyolcnál előbb sohasem végeztem, ami az adott poszton normális, de emberileg elég megterhelő ritmus. Merthogy valóban nem vagyok egy Sztálin elvtárs típus, aki ugye nemritkán a hivatalában aludt, és a munkájának élt-halt. Világéletemben sokat dolgoztam, de sohasem csak a munkámnak éltem." (Index, 2006., november 28.)
Nyelvtudás angol, német, latin, orosz, francia angol
Ingatlan Egy 81 és egy 64 négyzetméteres budapesti lakás, egy 1191 négyzetméteres budapesti telken egy 200 négyzetméteres ház negyede, Verőcén egy 637 négyzetméteres telken egy 71 négyzetméteres üdülő fele, egy 13 négyzetméteres budapesti garázs Budapest XIV. kerületében egy 60 négyzetméteres lakás fele
Megtakarítások, tartozások 49 960 amerikai dollár értékpapírban, 172,5 millió forint óvadéki betét, 10 millió forint lekötött betét, 3 millió forint készpénz, pénzintézeti folyószámlán 2 millió forint, 122,3 millió forint egyéb befektetés, 440 ezer forint hitelkártya tartozás Tartozik egy magánszemélynek 3 millió forinttal
Autó Audi A6 (hivatali) Saab 95
Havi bruttó bevétel (képviselői fizetésen felül) 1 234 300 forint miniszteri fizetés 15 ezer forintos fizetés az ELTE tanáraként
Hobbi repülés, bicikli, futás, fallabda mozi, színház, zene, bicikli, úszás
SZDSZ-tagság kezdete 2006 1994
iwiw-ismerősök száma 2187 1811
Gazdasági érdekeltségek Rumed 2000 Kft. 51 százalékának tulajdonjoga -
Parlamenti felszólalások száma 2006-ban 57 17
Weboldal www.kokajanos.hu/ http://www.fodor-gabor.hu/