Kommandósokat küld Bagdadba Magyarország

2004.05.17. 20:14
Az Index információi szerint a bagdadi magyar diplomáciai testület védelmét ellátó kisebb testőri egység kiküldéséről döntött a kormány. Kovács László külügyminiszter elismerte, hogy a kabinet határozatot hozott a kommandósok kiképzéséről és Irakba küldésről. "Megfelel a valóságnak az az értesülés, amely szerint a kormány döntése alapján hamarosan ötfős, különlegesen kiképzett testőri alakulat utazik Bagdadba, az ottani magyar diplomaták védelmének ellátására" - erősítette meg hétfőn este az MTI érdeklődésére hétfőn Brüsszelben a Külügyminisztérium politikai államtitkára.
Az Index információi szerint napokon belül egy ötfős, különleges kiképzésű rendőri egység indul Bagdadba.

Biztosítják az objektumokat

A kommandósok azzal a feladattal érkeznek az iraki fővárosba, hogy ellássák a magyar nagykövetség épületének védelmét, valamint biztosítsák a nagykövet és a magyar diplomáciai testület tagjainak mozgását. Úgy tudjuk, hogy az elmúlt napokban már kiválasztották a csoport tagjait. A nem katonai jellegű feladatokra és személyi védelemre felkészített egységet a speciálisan kiképzett rendőri állományból állították össze.

A kormány határozott

Az Index kérdésére Kovács László külügyminiszter elismerte, hogy a kabinet múlt heti ülésén határozat született a különleges egység Irakba küldéséről. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy hosszas előkészítés után döntöttek a Köztársasági Őrezred kötelékéből válogatott csoport kiküldése mellett. Kovács a misszió időtartamáról azt mondta, hogy a kommandósok bagdadi jelenléte az iraki biztonsági helyzettől függ. Mint mondta: amennyiben a javuló helyzet miatt feleslegessé válna a nagykövetség biztosítása, hazarendelik őket.

"Megfelel a valóságnak az az értesülés, amely szerint a kormány döntése alapján hamarosan ötfős, különlegesen kiképzett testőri alakulat utazik Bagdadba, az ottani magyar diplomaták védelmének ellátására" - erősítette meg az MTI érdeklődésére hétfőn este Brüsszelben a Külügyminisztérium politikai államtitkára.

Az utolsó döntés

Úgy tudjuk, hogy a többszázmillió forintba kerülő missziót a költségvetés általános tartalékából finanszírozza a kormány. Az iraki katonai megszállásban résztvevő országok közül egyébként Magyarország az utolsók között döntött diplomatái fokozott védelméről. Mint emlékezetes, a magyarok egy közel 300 fős szállító egységgel támogatják a szövetséges erők tevékenységét.

Plusz ötven

A kormány arról is döntött, hogy létrehoz egy állandó, az Irakba utazó csoportnál nagyobb létszámú kontingenst, amely szükség esetén bevethető a magyarok számára kockázatot jelentő országokban - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A Nemzetbiztonsági Kabinet vezetője az Indexnek azt mondta, hogy a különlegesen kiképzett és felszerelt egység egyszerre több országban is garantálni tudná a magyar külképviseletek biztonságát. Úgy tudjuk, hogy az elképzelések szerint erre a célra ötven kommandóst képeznének ki Magyarországon.