Március 31-ig marad a kordon

2007.02.19. 19:02
A Kossuth téri kordont március 31-ig tartják fenn, jelentette be a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az országos rendőrfőkapitány helyettese hétfőn tudatta: felül kell vizsgálni a kordon fenntartását. Szabadfi Árpád utasította Gergényi Péter budapesti főkapitányt, hogy határozott időpontot jelöljön meg arra, meddig marad elzárva a tér. Két szocialista szerint ugyanakkor amíg a parlament, a kormány és a fővárosi önkormányzat nem rendezi a kérdést, indokolt az "átmeneti biztonsági intézkedések fenntartása".

A Kossuth téri kordont március 31-én 24 óráig tartják fenn, jelentette be a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BRFK ezt közölte Szabadfi Árpád főkapitány-helyettessel is, aki hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy a Parlament körüli kordon fenntartását felül kell vizsgálni.

"Örülök annak, hogy azok az okok, amelyek a kordon fenntartását eddig indokolták, úgy tűnik, megszűnőben vannak - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. "Remélem, visszatér az a nyugalom is, ami korábban jellemezte az országot és a Kossuth teret" - közölte a házelnök, majd hozzátette: bízik abban, hogy a kordon lebontása után végre a parlamentben is a társadalom problémáinak megoldásával lehet foglalkozni.

A rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat csak ideiglenes hatállyal teszi lehetővé a biztosítási intézkedés bevezetését, ebből pedig az következik, hogy azt csak határozott időre lehet elrendelni és legfeljebb újabb határozott időtartamra lehet meghosszabbítani - áll az országos rendőrfőkapitány-helyettes határozatában.

Szabadfi Árpád ezért utasította Gergényi Péter, budapesti rendőrfőkapitányt, hogy - ha a biztonsági kockázatok továbbra is fennállnak - a Parlament körüli kordon fenntartását határozott időtartamban állapítsa meg. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, de annak felülvizsgálatát keresettel lehet kérni a bíróságtól.

Petrétei József az Indextől értesült az ORFK helyettes vezetőjének leveléről. Az igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta, a kormány álláspontja mindvégig az volt, hogy a Kossuth téri kordon rendőrszakmai ügy.

Kezdetben indokolt volt

A döntés előzménye, hogy Szerdahelyi Szabolcs, a Deport ,56 elnöke november 24-án rendezvényt jelentett be a Kossuth térre, amelyet tavaly október 23-án előbb határozott, majd határozatlan időre műveleti területté nyilvánított a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A határozat ellen Szerdahelyi panaszt tett, amit a BRFK elbírált és alaptalanként elutasított. A Deport ,56 elnöke ezután panaszt tett az Országos Rendőr-főkapitányságon, és kérte a Kossuth tér lezárásáról szóló intézkedés megváltoztatását illetve megsemmisítését.

Szabadfi Árpád szerint indokolt és jogszerű volt a BRFK vezetőjének intézkedése a Parlament védelmére. A rendőrségi törvény szerint ugyanis a rendőrség a védett személyek biztosítására elzárhat a forgalom elől útvonalat vagy közterületet, és azt is megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen.

A gyülekezési jog az más

Az állam működése és az alkotmányos rend fenntartása szempontjából alapvető fontosságú, hogy a rendőrség szavatolja az Országházban dolgozó országgyűlési képviselők, közjogi méltóságok, illetve a Parlament alkalmazottainak munkáját.

Ha újabb biztonsági kockázatok merülnek fel, a Szabadfi Árpád szerint a rendőrségnek kötelessége megtenni a szükséges lépéseket. A főkapitány-helyettes emlékeztet a tavaly őszi történésekre, amikor a közbiztonságot súlyosan sértő, erőszakos és jogellenes cselekmények legfontosabb csomópontja a Kossuth tér, illetve a Parlament épülete volt, egyesek pedig a Parlament elfoglalására buzdítottak.

Mint határozatában írja, a rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat nem teszi lehetővé, hogy a rendőrség mást - például a gyülekezési jog esetleges sérelmét - is figyelembe vegye, amikor megválasztja a kiemelten fontos létesítmények és személyek védelme érdekében a szükséges intézkedéseket.

Fidesz: álszent magatartás

Eközben Keleti György és Tóth Károly szocialista képviselők a Nemzetbiztonsági Bizottsággal el akarnak fogadtatni egy állásfoglalást, amelyben indokoltnak nevezik a Kossuth téri kordont (átmeneti biztonsági intézkedés) addig, míg a parlament, a kormány és a fővárosi önkormányzat nem rendezi hosszú távon a tér sorsát.

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője hétfői sajtótájékoztatóján úgy vélte: Szabadfi Árpád határozata annak udvarias beismerése, hogy a rendőrség nem tartotta be a gyülekezési törvényre vonatkozó szabályokat. A politikus fontos és pozitív előrelépésnek tartotta a főkapitány-helyettes határozatát, azonban úgy vélte: ez egyben álszent magatartás is, hiszen a kormánynak minden jogköre megvan ahhoz, hogy akár egy óra alatt megsemmisítse a Kossuth teret műveleti területté nyilvánító rendelkezést.

Ez egy "tojástánc", egy olyan színjáték, amit a kormány csak azért játszik, hogy presztízsveszteség nélkül ki tudjon jönni ebből a helyzetből - mondta a Szájer József, aki szerint, ha most jogászok kezdenek vitatkozni a kordonról, akkor a kormány újabb hónapokat nyer, és a Kossuth tér jogtalan lezárása továbbra is megmaradhat.