Nem lesz kordon az Andrássy úton

2008.10.03. 06:42
A menethez csak az Erzsébet téren és a Hősök terén lehet csatlakozni, de elhagyni bárhol lehet.

Mivel a bejelentett ellendemonstrációt lemondták, a Tarka Magyar! elnevezésű demonstráció űtvonalán, az Andrássy úton a rendőrség nem állít kordonokat - jelentette be Bozsó Zoltán rendőr ezredes, a BRFK rendészeti helyettese a Napkelte c. tévéműsorban.

A mellékutcákban viszont közlekedésbiztonsági okok miatt lesznek kordonok. Az ezredes ugyanakkor túlzásnak nevezte azokat a sajtóértesüléseket, hogy a demonstráció miatt a rendőrség az egész belvárost lezárná.

A rendőrség megállási és közlekedési tilalmat vezet be az Andrássy út környezetében péntektől. A zárások a bekötőutcákban lesznek, és nem az Andrássy úton. Az ezredes megjegyezte: arra törekszenek, hogy a lehető legrövidebb ideig korlátozzák a közlekedők mozgását, és ahogy vonulnak a demonstrálók, a lehető leggyorsabban visszaadják a közlekedőknek a lezárt területeket.


Nagyításhoz klikk ide!

Bozsó Zoltán szerint nincs információjuk készülő provokációkról, azonban a rendőrség felkészült rá, hogy szükség esetén beavatkozhasson. A rendezvényen részt vevő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyi biztosítása a Köztársasági Őrezred feladata, ám a két hatóság folyamatosan egyeztet a teendőkről.

Bozsó Zoltán hangsúlyozta: a rendőrség a rendezvény biztonsági kockázatát értékelve tett javaslatot a biztosításra, és annak minden elemét egyeztette a bejelentőkkel. "A szervezőkkel mindenben megegyeztünk" - mondta, hozzátéve, hogy a biztonsági intézkedésekről írásbeli megállapodást kötöttek.

A rendezvény helyszínére az Erzsébet téren és a Hősök terén lehet csatlakozni, útközben erre nem lesz lehetőség. Ez vonatkozik a média képviselőire is, akiknek előzetesen regisztrálniuk kell a rendőrségen. Mindazok, akiknek dolguk van a lezárt területen - ott élnek, dolgoznak, színházba, esküvőre tartanak - egy ellenőrzés után eljuthatnak a megfelelő helyszínekre, és "a rendőrség toleránsan és rugalmasan fogja ezt kezelni".

A főkapitány helyettese egy kérdésre válaszolva elmondta: a szervezők dönthetik el, ki jöhet be a rendezvényükre és ki nem. Abban az esetben, ha korlátozni szeretnék valaki belépését és ezt nem tudják megoldani a rendezők, akkor kérhetik a rendőrség segítségét.