A szombati látványossággal indulunk a tűzijáték világbajnokságon

2002.08.30. 17:23
A szombati tűzijáték rakétáit négy helyszínről fogják fellőni, és a látványosságról készülő filmet pedig indítja a magyar kormány a San Remo-i tűzijéték világbajnokságon. A kormány arról is határozott, hogy a biztosított házak esetében a helyreállítás összegének 100 százalékát, míg a nem biztosított házak esetében pedig a helyreállítás összegének 70 százalékát fizeti ki a kormány a károsultaknak.
Négy helyszínről fogják fellőni szombaton este 9 órától az augusztus 20-án elmaradt tűzijáték rakétáit. A pénteki kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottak szerint a Gellérthegyről, a Citadelláról, és két dunai uszályról szolgáltatják a látványosságot.

A társadalmi összefogás ünnepe

Az eseményre a MÁV 50 százalékos kedvezménnyel juttatja el az utasokat, a látványosságról készülő filmet pedig indítja a magyar kormány a San Remo-i tűzijéték világbajnokságon. A kormányszóvivő a tűzijátékot a társadalmi összefogás ünnepének nevezte, mint mondta, a kormány ezzel is szeretné megköszönni az árvíz elleni védekezésben részt vevők munkáját.

A szombaton tartandó tűzijáték közvetve kapcsolódik ahhoz a segélyakció-sorozathoz, amelynek célja az árvízi károk enyhítése. Már működik egy telefonszám (1749), amelyet csak fel kell tárcsázni ahhoz, hogy bárki száz forinttal hozzájáruljon az árvízkárosultak megsegítéséhez.

Tél előtt minden árvízkárosult feje felett lesz fedél

Bejelentette, hogy az eddig elkészült összesítés alapján a dunai áradásban és az augusztus 9-i felhőszakadás következtében 1315 lakóépület károsult, ebből 18-at végérvényesen le kell bontani. A kormány pénteki ülésén úgy határozott, hogy felkéri az érintett megyei közgyűlési elnököket és a fővárosi főpolgármestert, hogy szeptember 20-ig az általuk létrehozott helyreállítási és újjáépítési bizottságok összesítsék a károkat és juttassák el azt a belügyminisztérium illetékes szervéhez.

Gál J. Zoltán közölte, a kabinet szándéka, hogy minden árvízkárosult feje felett még a tél beállta előtt fedél legyen. Ennek érdekében elfogadta a kárenyhítés alapelveit. Ez egyebek mellett kimondja, az építés engedéllyel épült magánszemélyek tulajdonában lévő lakóépület esetében a kormány a biztosítótól kapott összeget a költségek 100 százalékára egészíti ki. Nem biztosított ingatlan esetén pedig a helyreállítási költségek 70 százalékát fizetik ki a károsultaknak.

Jövőre ingyenes lesz a tankönyv a fogyatékos gyerekeknek

Magyar Bálint oktatási miniszter a jövő hét elején induló új tanévvel kapcsolatban elmondta, a kormány elfogadta, a tankönyvtámogatással kapcsolatos hosszú távú koncepciót. Eszerint 2003 szeptemberétől két kategóriában ingyenes lesz a tankönyv: térítésmentesen juthatnak hozzá a kötetekhez a 3 vagy több gyermeket nevelő családok, illetve a fogyatékos gyermekek. A miniszter szerint ezzel elindult egy olyan folyamat, amelynek végén 2005 szeptemberén a kiegészítő családi pótlékkal támogatott szülők gyermekeinek is ingyenessé válik a tankönyv.