Folytatódik a kormányátalakítás

2003.03.11. 09:13
Nem értek véget a tervezett májusi kormányátalakítást megelőző személycserék. Rövidesen távozik a kormányból Szalay István, az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár - értesült a Népszabadság. Görgey az MTI-nek megerősítette, hogy a ciklus végéig nem lesz miniszter, de távozása időpontjáról először a kormányfővel beszél, csak utána közli a dátumot a sajtóval.
A matematikus végzettségű Szalay István korábban Szeged polgármestere, MSZP-s képviselő volt. Az egyházakkal csak érintőleges kapcsolata volt, ezért is okozott meglepetést, hogy a miniszterelnök őt választott a posztra.

A Népszabadság értesülései szerint a tavaly júliusi kinevezés óta nem sikerült szakmai tekintélyt kivívnia Szalaynak, akinek a pártban szemére vetik, hogy bár a kormány anyagiakban is megnyilvánuló gesztusokat tett az egyházaknak, a közvélemény mégis úgy érezhette, hogy megromlott az állam és az agyház viszonya. A lap úgy értesült, hogy még folynak a tárgyalások Szalay utódjának kiválasztásáról.

A lap szerint napokon belül megválik posztjától Keszthelyi András helyettes kormányszóvivő. A későbbiekben Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki főtanácsadó munkáját segíti majd tanácsadóként. Utódjáról egyelőre nincs döntés.

Lendvai lehet Görgey utódja

A Népszabadság úgy tudja, már biztos, hogy Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere megválik hivatalától, elképzelhető, hogy még a májusi évértékelő előtt. Sokan úgy tartják, hogy Lendvai Ildikó frakcióvezető kerül a helyére. Ebben az esetben azonban dönteni kell majd arról is, hogy ki vezesse a továbbiakban az MSZP frakciót.

Harsányi az egyik esélyes?
Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) elnökének neve is szóba került a posztjáról leköszönő kulturális miniszter utódaként, értesült az MTI kedden. Harsányi László, az MTI-nek elmondta: hallott azokról a találgatásokról, miszerint Görgey Gábor, a kulturális tárca vezetője távozna posztjáról, s hallott arról is, hogy neve - másokkal együtt - felmerült a megüresedő miniszteri poszt betöltésére. Harsányi László nem kívánt válaszolni arra, hogy elvállalná-e a kulturális tárca vezetését. Szavaiból kiderült: érdemben csak hivatalos bejelentés nyomán nyilatkozik.

Görgey: A ciklus végéig biztosan nem maradok

Görgey Gábor biztosan nem marad a kormányzati ciklus végéig a kulturális tárca élén, távozásának időpontjáról azonban nem kíván tájékoztatást adni, szavai szerint az még nem tisztázott. Görgey azt mondta: hosszú hezitálás után úgy vállalta el a kulturális tárca vezetését, hogy a miniszterelnöknek jelezte, a teljes kormányzati ciklust nem vállalja; ezt akkor azzal indokolta, hogy négy évet nem tud kihagyni írói tevékenységéből. Közölte, távozásának időpontja azonban még csak találgatás tárgya lehet, hiszen azt még sok minden alakíthatja. Kijelentette: az időpontról először Medgyessy Péter miniszterelnökkel egyeztet, csak ezt követően tájékoztatja a sajtót.

Jánosit nem foglalkoztatja a bársonyszék-csere

Megfigyelők szerint lehet csere az GYISM élén is; ha távozik Jánosi György, több pályázó is lenne a posztra. Ezzel kapcsolatban Jánosi azt mondta az MTI-nek: kormány működésének vagy személyi összetételének kérdése májusban kerülhet napirendre, jelezve, hogy erről a legutóbbi kormányülésen esett szó. Jánosi György nem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy a későbbiekben esetleg más szerepet kaphatna a kormányban. "Addig, amíg ez a kérdés fel nem vetődik, nem gondolkozom ezen, igyekszem végezni a dolgom a minisztérium élén" - fogalmazott, hozzátéve: ha felvetődik bármilyen alternatíva, végiggondolja és azt követően hozza meg döntését.

Kérdéses az is, hogy lesz-e változás az SZDSZ-es tárcáknál. Leginkább Kovács Kálmán informatikai és Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter távozása valószínű.

Pár hete a Miniszterelnöki Hivatal éléről távozott Kiss Elemér, helyére Kiss Péter került, és Burány Sándor személyében új miniszter lett a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztériumnak is.

Az értékelés közeleg
A miniszterelnök tartja az ígéretét, miszerint körülbelül egy év után értékeli a miniszterek tevékenységét, és ahol indokolt, ott megteszi a szükséges lépéseket - nyilatkozta a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán elmondta, hogy az értékelés a szakmai munka, a szervezőkészség, a kommunikációs képesség és az uniós csatlakozás előkészítésében elvégzett feladatok alapján történik. Hozzátette, ez vonatkozik minden kormánytagra és a kormány munkájában részt vevő politikusra. Kijelentette: mindettől teljesen függetlenül, még az előző kancelláriaminiszterrel történt megállapodás arról, hogy Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára nyugdíjba vonul. Utódját a miniszterelnök - az új kancelláriaminiszterrel egyeztetve - hamarosan megnevezi. Gál J. Zoltán megerősítette: lezárult a miniszterelnöki kabinet szervezeti, strukturális megváltoztatásának folyamata. A kormányszóvivő ígéretet tett arra, hogy az ebből adódó átszervezésekről napokon belül tájékoztatni fogják a közvéleményt. Ennek kapcsán sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a napilap azon értesülését, miszerint Keszthelyi András helyettes kormányszóvivő Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki főtanácsadó munkáját segíti majd tanácsadóként.