Kormánykampány a nyugdíjszelvényen

2004.05.05. 14:54
A kormánynak és a kormánypárti frakcióknak köszönhető a 13. havi nyugdíj egyheti összegének májusi kifizetése, olvasható abban a tájékoztatóban, amit májusban kapnak kézhez a nyugdíjasok. A szabad demokrata Pető Iván szerint - aki annak idején kifogásolta az Orbán-kormány "nyugdíjaskampányát" is - megengedhetetlen, hogy a nyugdíjfolyósítón keresztül kampányoljanak.
"A kormány programjának foglaltaknak megfelelően gondoskodott a 13. havi nyugellátás 2006-ig történő bevezetéséről" - így kezdődik az a tájékoztató, amelyet a tizenharmadik havi nyugdíj májusra előrehozott egyheti összegének kifizetésekor a nyugdíjasok a nyugdíjszelvénnyel együtt megkapnak. A szöveg már olvasható az Index Politika fórumának egyik topikjában, noha az ötvennegyedik heti nyugdíjakat Budapesten csak május 14-én, vidéken 17-én fogják kifizetni. Az illetékesek ugyanakkor nem cáfolták, hogy a nyugdíjasok megkapják majd a nyilvánosságra hozott szöveget.

A kormánypárti többség javaslatára

A tájékoztatóban leírják, hogy idén kétheti plusz nyugdíj jár, és a májusi kifizetést a parlament kormánypárti többségének javaslatára fogadta el az Országgyűlés. A szövegből kiderül az is, hogy a nyugdíjasokat nem éri kár, hiszen ha lesz korrekciós nyugdíjemelés novemberben, akkor a különbözetet a már kiutalt összeg után is kifizetik.

A nyugellátásokat a Nyugdíjfolyósító Intézet közreműködésével fizetik ki, felettes szervük azonban a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. Előbbi szervezetnél az Index megkeresésére elmondták, hogy nem jogosultak nyilatkozattételre, ugyanakkor nem cáfolták, hogy kész van az említett tájékoztató és az a nyugdíjszelvény melléklete lesz. Leszögezték ugyanakkor: ők csak technikai lebonyolítói a pénzek kifizetésének. A nyugdíjbiztosítási főigazgatóság egy hét múlva, szerdán tartandó sajtótájékoztatóján kíván válaszolni a felmerülő kérdésekre, addig Osváth László sajtófőnök nem kívánt nyilatkozni az ügyről, de ő sem cáfolta a tájékoztató létét.

A nyugdíjbiztósító felettese a Szociális és Családügyi Minisztérium, a tárca sajtóosztálya azonban nem tudta kideríteni, kinek az ötlete volt a nyugdíjszelvényen elhelyezett tájékoztató. A sajtóiroda munkatársa nem zárta ki, hogy a nyugdíjbiztosító "magánakciójáról" van szó.

Tájékoztató a nyugdíjszelvényen és levélben

Az Index információi szerint azok a nyugdíjasok, akiknek a posta kézbesíti kapják a nyugellátást, egy meghosszabbított utalványon kapják meg a tájékoztatót, míg azoknak, akiknek bankszámlára utalják a pénzt, külön postai levélben küldik el a szöveget.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor a választások elvesztése után levélben fordult a nyugdíjasokhoz, azt bizonygatva, hogy az Orbán-kormány sokat tett az időskorúakért. A volt miniszterelnök levelét Varga Mihály akkori pénzügyminiszter utasítására küldte ki a Nyugdíjfolyósító Intézet. Az új parlament megalakulása után a parlamentben is kisebb vihart kavart a levél, Pető Iván szabad demokrata képviselő a kancelláriaminiszterhez intézett azonnali kérdésben nehezményezte az eljárást.

Pető: A normák ugyanazok

A szabad demokrata politikus az Index megkeresésére most azt mondta, hogy bár a tájékoztató szöveget nem ismeri, a normák szerinte két éve is, most is ugyanazok. A politikus úgy véli, bár a két ügy között fontos különbségek vannak, megengedhetetlen politikai kampányt folytatni a nyugdíjszelvényen. Pető Iván szerint azzal nincs baj, ha egy párt szórólapon ismerteti kormányzásának eredményeit, a Nyugdíjfolyósító Intézet azonban állami szerv, amelynek nincs helye a kampányokban.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint "ennek pénznek most kell kimennie a nyugdíjasokhoz, a kampány miatt nem várhattak ezzel fél évig". Nyakó a tájékoztatóról azt mondta, hogy - bár nem látta a szöveget - úgy véli, abban a tények vannak, nem pedig valótlanságok, így semmi kivetnivaló nem lehet benne.

Kökény: Nincs ebben semmi újdonság

"A nyugdíjakat a nyugdíjfolyósító fizeti ki, nem pedig én" - mondta felvetésünkre a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán ugyanakkor leszögezte: tudomása szerint nincsen politikai utalás ebben a levélben, csak arról tájékoztatnak, hogy mit utalnak és miért. Kökény Mihály egészségügyi miniszter mindehhez hozzátette,: más esetekben is ugyanez a gyakorlat, azaz tájékoztatót küldenek, például az özvegyi nyugdíj, vagy az éves nyugdíjemelések esetén is. Ahogy fogalmazott ebben semmiféle újsdonság nincsen.

A postának nem okoz pluszköltséget a "toldalék"

A posta számára nem jelent pluszterhet, hogy "toldalékkal" együtt kell kézbesíteniük a nyugdíjszelvényeket, nyilatkozta az Indexnek Temecskó Tamás, a cég szóvivője, megjegyezve így pluszköltséggel sem jár majd a nuygdíjfolyósító számára az 54. heti nyugdíjak kézbesítése.

Fidesz: Felháborító kormánykampány
Harrach Péter képviselő, a Fidesz frakció szociális kabinetjének a vezetője és Aszódi Pál, a Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke egy, az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben úgy fogalmazott, hogy "felháborító és megalázó a Nyugdíjfolyósító Intézet által május közepére időzített kormánykampány". "Újra bebizonyosodott, hogy a kormány a nyugdíjasokban nem sokat dolgozó, a nyugellátásukat megszolgáló idős embereket lát, hanem csupán megvásárolható szavazatokat" - írják.

A fideszes képviselők emlékeztettek arra, hogy a kifizetésről szóló javaslatot a parlament nagy többséggel fogadta el, "a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselői teljes szívvel támogatták (...). Így hamis beállítás az, hogy a kormány ajándékát kapják meg májusban a nyugdíjasok, ezzel szemben a parlament egészének döntése alapján jutnak hozzá jogos járandóságukhoz. A Magyar Szocialista Párt visszaél kormányzati pozíciójával, amikor pártcélokra használ állami intézményeket, amikor propagandacélok szolgálatába állítja a Nyugdíjfolyósító Intézetet" - szögezték le a fideszes képviselők.