Kövér: Proli irigység, prehumán ösztönök

2002.07.25. 16:03
Kövér László a bálványosi szabadegyetemen tartott előadásában a választásokat elvesztő polgári kormány céljaként a gazdasági és társadalmi folyamatokba való beavatkozást, a magyar nemzet biológiai és kulturális fennmaradását határozta meg. A Fidesz választási vereségének egyik fő oka az volt, hogy nem tudta megfelelően kommunikálni ezeket az értékeket, emellett a szocialisták sikerrel építettek "a proli irigység és a nacionalista düh ötvözésével a prehumán ösztönökre".
"A polgári kormány az elmúlt négy évben a Kárpát-medencében élő magyarság életlehetőségeit kívánta tágítani" - így fogalmazta meg az előző magyar kormány tevékenységének lényegét csütörtökön Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke. Az ellenzéki politikus a Tusnádfürdon tartott XIII. Nyári Szabadegyetemen, a polgári értékek - értékelvű politika témakörben tartott előadást.

A magyar nemzet biológiai fennmaradása

Kövér László
"A polgári kormány vállalkozott a közjó megfogalmazására, és ennek a közjónak az érdekében a jövőre tekintve vállalkozott a gazdasági és társadalmi folyamatokba való beavatkozásra. Tevékenységének kulcsszavai a család, a munka, a tanulás, a rend és az összetartozás voltak" - mondta Kövér, aki szerint az előző kormány számára az alapvető probléma a magyar nemzet biológiai és kulturális fennmaradásának biztosítása volt. Ezért állította középpontba a népességfogyatkozás megállítását, és mindent ennek a feladatnak rendelt alá.

Komoly figyelmeztetésnek nevezte azokat a demográfiai előrejelzéseket, amelyek szerint 50 év múlva Magyarország lakossága 6,5-7,5 millió főre csökkenhet, és ezen belül lakosság több mint felének életkora meghaladja majd az 50 évet.

Irritáló kommunikáció

A Fidesz politikusa kiemelte, hogy a polgári kormány elsősorban saját felelősségükre próbálta ráébreszteni az embereket. Példaként említette a saját erő mozgósítását támogató Széchényi-tervet, illetve azt, hogy azokat a családokat támogatták, ahol van saját munkával megszerzett jövedelem. "Csak a széles és erős középosztály tudja felemelni azokat is, akik önmaguk erre képtelenek" - szögezte le.

Kövér szerint a Fidesz választási vereségének egyik fő oka az volt, hogy nem tudta megfelelően kommunikálni ezeket az értékeket és ezt az értékelvű politikát. A Fidesz számára meglepetés volt, hogy nemcsak megszólítani nem tudta a többséget, de kommunikációja a maguk erejében nem bízók szemében annyira irritáló volt, hogy azok tömegesen szavatak a polgári kormány ellen.

Proli irigység, prehumán ösztönök

Emellett a szocialisták sikerrel építettek "a proli irigység és a nacionalista düh ötvözésével a prehumán ösztönökre". Ennek eredményeként alakult ki Kövér szerint az, hogy ma Magyarországon "az első vonalbeli kommunisták vannak kormányon, eltérően Romániától, ahol a második vonalba tartozó kommunisták kormányoznak".

Kövér ugyanakkor optimistán ítélte meg a Fidesz esélyeit a következő választásokon. A Fidesz első alkalommal alakított ki olyan közösséget, amelyet a politikai meggyőződés forraszt egybe. Ezt a közösséget meg kell őrizni és erősíteni, mert a szembenálló fél mögött nincs közösség, nincs értékrend, csak egy választási tömeg. "A proli düh azonban mindig a felül lévők ellen irányul, és most nem mi vagyunk hatalmon" - tette hozzá.