Gyenge fütty, erős taps Kovács erdélyi beszédén

2003.03.15. 15:53
Több ezer ember gyűlt össze szombaton Marosvásárhelyen a Székely Vértanúk Emlékművénél, ahol az idén március 15-i erdélyi központi ünnepségét tartotta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. A központi ünnepség fő szónoka Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke és Kovács László magyar külügyminiszter, a Magyar Szocialista Párt elnöke volt.
A magyar nemzeti ünnep méltóságát idősödő marosvásárhelyi polgárok két kisebb csoportja próbálta megzavarni: Kovács Lászlót elítélő és Orbán Viktort éltető feliratokat emeltek magasba, de bekiabálásaikat, füttyeiket a mintegy ötezernyi ünneplő ember tapsa rendre elfojtotta. Beszédében Markó Béla 1848 fontos tanulságának nevezte, hogy az akkori események főszereplői a nemzet közös ügye érdekében képesek voltak félretenni minden egyéni érdeket.

Aki elmegy, az gyengíti a magyarságot

Markó hangsúlyozta, ma ismét van esély a nemzet tényleges együttélésére, ráadásul úgy, hogy ez a szomszéd népekkel is békét ígér. Az egységesülő Európában, néhány éven belül, megvalósulhat az, ami nemrég még hihetetlennek tűnt: magyarok és magyarok között nem lesz határ. Markó szerint ma azért kell - minden gyanakvást és kishitűséget félretéve - küzdeni, hogy ismét együtt legyen a magyar nemzet, úgy, hogy megmaradjon szülőföldjén. - Aki ma innen elmegy, aki ma a szülőföldjét elhagyja, az minket is gyengít, a mi közös esélyeinket is csökkenteni. Innen ma elmenni nem szabad, mert ez a föld a miénk is, és mi nem mondhatunk le erről a földről - jelentette ki, hozzátéve azt, hogy ha ez a közösség széthúz, nem lesz ereje az ellene irányuló szándékot megállítani. Magyarországtól is azt várjuk, úgy segítsen eljutni a határok nélküli Európába, hogy közben ne tegyen különbséget magyar és magyar között - mondta az RMDSZ elnöke.

Elfogadható lezárás

Kovács László azt hangsúlyozta: megtisztelő és felemelő élmény számára, hogy a legnagyobb határon túli magyar közösséggel, az erdélyi magyarsággal ünnepelhet. Magyarország a XXI. század elején történelmi lehetőséget kapott az euroatlanti csatlakozással, és ebben osztozni szeretnénk Önökkel - mondta. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi magyar kormány programja megfogalmazta a nemzet európai keretekben történő újraegyesítését, ami nem csak reményt jelent, hanem tartalommal teli célt is. Beszédében leszögezte: a magyar kormány szigorúan tartja magát ahhoz az elvhez, hogy a határon túli honfitársakat érintő döntéseket velük egyeztetve hoz. Kovács László leszögezte, hogy higgadt, értelmes párbeszédre van szükség a sok politikai vihart kavart kedvezménytörvény módosításának mindenki számára elfogadható lezárásához.