Jogerősen vesztett Kovács László a Fidesz ellen

2003.03.27. 12:27
A bíróság szerint sem volt igaz Kovács László, az MSZP elnökének az a tavalyi kampány során hangoztatott értesülése, hogy egy nagy magyar állami vállalat külföldön készíttet hamis MSZP-s röplapokat, amiket a kampánycsend idején akarnak szétosztani. Mindezzel egyértelműen a Fidesz részességére utalt, amivel a Fővárosi Bíróság indoklása szerint megsértette a párt jó hírnévhez fűződő jogát.
A Fidesz a személyiségi jogi pert a két választási forduló között indította, mert Kovács László az MSZP elnökeként a tavalyi országgyűlési választások idején többször is azon értesülését terjesztette, hogy egy nagy magyar állami vállalat külföldön készíttet hamis MSZP-s röplapokat.

Kovács szerint a Fidesz láttatna

Ezeket a szóróanyagokat Kovács szerint a kampánycsend idején akarták szétosztani. A nyilatkozatok sejtették, hogy a választások első fordulója után a vesztésre álló pártnak - a Fidesznek - áll érdekében azt a látszatot kelteni, egy a számára kedvezőtlen választási eredmény esetén, hogy a szocialisták választási csalást követtek el.

A bíróság szerint Kovács láttatott

A Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett másodfokú ítéletében jogerőre emelte az elsőfokú döntést. Kovács László az ítélet szerint hamis látszat keltésével sértette meg a Fidesz jó hírnévhez fűződő jogát, ezért a bíróság kötelezte a szocialista politikust arra, hogy három országos napilapban tegye közzé az ítélet rendelkező részét.

A Fidesz elnöksége az ítéletet követően közleményben felhívta Kovács Lászlót , hogy elnézést kérjen mindazoktól, akiket pártjának vezető politikusai alaptalanul megrágalmaztak, Medgyessy Péternek pedig gondoskodnia kell arról - olvasható a közleményben, hogy kormányának tagjai a jövőben tartózkodjanak a törvénysértésektől.

Az ellenzéki párt vezető testülete megállapítja, hogy Kovács László egy évvel ezelőtt alaptalanul megrágalmazta a Fideszt, választási csalással, ezért a nap folyamán jogerősen elítélte a bíróság.

A Fidesz szerint nem az első esetben tévedett az MSZP

Az elmúlt egy évben, minden valóságalapot nélkülöző állításaik miatt már elmarasztalta a bíróság Lendvai Ildikó frakcióvezetőt, Jánosi György minisztert, Keller László, Katona Béla és Tóth András államtitkárokat - áll a közleményben. A Fidesz elnöksége jelzi, hogy "az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította Lamperth Mónika azon rendelkezését, amely önkényesen szabályozta az önkormányzati választások során használt pártlogók méretét, az adatvédelmi biztos pedig épp a minap törvénytelennek ítélte a László Csaba pénzügyminiszter által elrendelt, több millió embert érintő adatmásolást".